maandag, 28. januari 2008 - 10:07

Karate is goed voor je gebit

Sneek

Bijna de helft van de twaalfjarigen krijgt een beugel aangemeten bij een orthodontist. Dat is onder meer te lezen in een onderzoek van orthodontist Rosemie Kiekens, die op 14 februari promoveert aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. In een reactie op haar onderzoek stelt tandzorgverlener Jacob Brandsma van OzonTandZorg te Sneek dat er meer naar natuurlijke benaderingen zou moeten worden gekeken om de tanden van jeugdigen recht in de lijn te krijgen.

Schaduwzijde van orthodontische beugel
Door de groeispurt van tanden en kiezen in de vroege tienerjaren ontstaat er al snel gebrek aan ruimte in de kaken. De kaken kunnen de groei van de tanden even niet bijbenen. Door de kaak sterk te activeren door intensief te sporten en krachtig te kauwen, trekken de tanden op den duur vanzelf natuurlijk recht. Maar wat gebeurt er? Er worden zonder pardon een paar kiezen getrokken om vervolgens het gebit te beschadigen met gespannen staaldraden ‘die alle problemen zal oplossen’. Behalve dat zo’n beugel lelijk uit ziet en onprettig zit, levert hij meestal ook nog eens maar matig resultaat op. Gebitten worden er wel iets mooier van, maar niet veel. Er kan bovendien veel pijn en ellende door ontstaan: er ontstaat een kunstmatige spanning op het kaakgebied wat neurologische storingen in nek- en hoofdpartij oplevert, aldus Brandsma die tevens chiropractor is. Een beugel is dus meestal nergens goed voor, behalve voor de portemonnee van orthodontisten.

Politiek zorgsysteem
De orthodontische beugel past in het politieke zorgsysteem van onze welvaartmaatschappij. Ook is het een gevolg van een nogal eenzijdige tandheelkundige, welhaast dwangmatige benadering die geen oppositie duldt. Deze benadering is onder meer tot stand gekomen door een van overheidswege ingesteld kartel.
We moeten echter niet klakkeloos opvolgen wat ons verteld wordt. Het is zaak de nadelen die kleven aan een beugel niet over het hoofd zien en te kijken naar een natuurlijk alternatief.

Sporten en kauwen lossen probleem op
De boven- en de onderkaak maken een belangrijke ontwikkeling door in de vroege tienerjaren. Intensief sporten en stevig kauwen zorgen in de loop van tijd dat de kaak zich in de breedte genoeg ontwikkelt.
Reflexachtig (sub)topsporten als karate, basketbal en korfbal en aanverwante balsporten helpen schouderpartij en het algehele lichaam ontwikkelen. Bredere schouders opbouwen gaan samen met een bredere ontwikkeling van de kaken. Intensief genoeg sporten, circa drie tot vijf keer in de week, zal een impuls geven voor bredere schouders en bredere kaak- en gebitsontwikkeling bij tieners. Om de kaken specifiek te trainen zouden de tieners geplette, Schotse haver met room als ontbijt kunnen kauwen. De grove ongekookte havervlokken gemengd met room zorgen voor training van de kauwspieren en bovendien worden de kiezen en tandwortels in de kaken uitgedaagd, waardoor die worden geholpen zich in de breedte te ontwikkelen.
In de visie van Brandsma zullen orthodontische beugels dan in verreweg de meeste gevallen niet nodig zijn. Keihard trainen dus, dan hoef je niet van die spanbeugels in de mond.

Voedselkeuze voor een gezond gebit
Niet alle voedingsstoffen zijn verstandig, als men wil zorg dragen voor een gezond gebit. Een koolhydraatrijk ontbijt gebaseerd op fruit en tarweproducten als brood is zuurvormend en zal tandbederf aanwakkeren en het gebit aantasten. Lipo-proteïnen in room absorberen en neutraliseren zuurvorming dat vrijkomt uit koolhydraten, waardoor tandaantasting onder invloed van koolhydraten wordt tegengegaan. Rookvlees, een zacht gebakken ei en volle kaas als ontbijt en als tussendoortje zijn bevorderlijk om zuurvorming weg te bufferen door nitrogene bacteriën, met een gezond gebit als resultaat.

Zorgsysteem werkt averechts tegen natuurlijke oplossingen
Realistisch is helaas de constatering dat er een politiek klimaat heerst met een zorgsysteem waarbij beugels tamelijk riant vergoed worden. Het is een industrie geworden, over de ruggen van de jeugdigen heen. Het is niet reëel dat bijna de helft van de jeugd een beugel nodig heeft, volgens de zogenoemde orthodontische experts. Kinderen lopen jaren met een beugel, die het gebit ontsiert en onprettig aanvoelt. Wat nog bedenkelijker is, is dat ouders en kinderen niet gewezen worden op andere opties. Een krachtige, natuurlijke lichamelijke ontwikkeling, zoals hierboven beschreven, vrijwaart jongelui van overbodige kunstmatige medische ingrepen resulterend in een gezond en recht gebit zonder staaldraden. Kijk maar eens naar (sub)topsporters: ze hebben vrijwel zonder uitzondering gaaf ontwikkelde gebitten.
Provincie:
Tag(s):