dinsdag, 11. november 2008 - 17:24

Kardinaal Simonis aanwezig bij uitreiking Martin Buberplaquette

Roermond

Kardinaal Simonis is vrijdag 14 november aanwezig bij de uitreiking van de Martin Buberplaquette aan de oud-president van de Sovjet-Unie, Michaël Gorbatschov. De kardinaal is daartoe gevraagd door de Roermondse bisschop Frans Wiertz, die verhinderd is, zo meldt het Bisdom Roermond. De Stichting Euriade reikt jaarlijks de plaquette uit aan een persoon die de bereidheid toont om in de zin van de filosoof Martin Buber en zijn dialogisch principe te communiceren. De uitreiking vind plaats in Abdij Rolduc in Kerkrade.

Gorbatschov krijgt de prijs samen met zijn dochter Irina Virganskaya, vanwege hun verdiensten voor de mensheid. Eind jaren tachtig wist Gorbatschov als president van de Sovjet-Unie de vuist van deze staat te veranderen in een uitgestoken hand richting Westen. Hij geldt als één van de sleutelfiguren van de twintigste eeuw. Door zijn politiek van ‘glasnost’ (openheid) en ‘perestroijka’ (hervorming) slaagde hij erin een einde te maken aan de Koude Oorlog en baande voor Rusland de weg vrij voor openheid en democratie. Net als de Joods-Oostenrijks-Israëlisch filosoof naar wie de Martin Buber plaquette is vernoemd, hanteerde Gorbatschov, volgens de prijsuitreikende stichting, de slagkracht van de dialoog. Irina Virganskaya krijgt de prijs vanwege haar inzet en zorg voor kinderen met leukemie.

De prijs wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt. Achtereenvolgens Helmut Schmidt, Richard von Weizsäcker, Karlheinz Böhm, Herman van Veen, Klaus Maria Brandauer en Waris Dirie Jones ontvingen hem tot nu toe. De Duitse oud-minister Hans-Dietrich Genscher zal een toespraak houden.
Provincie:
Tag(s):