donderdag, 22. mei 2008 - 11:20

Katten in provincie Utrecht vogelvrij verklaard

Utrecht

In de Provinciale Statenvergadering hebben de Provinciale Staten van Utrecht een wijziging van de Partij voor de Dieren verworpen waardoor katten in de provincie vogelvrij zijn verklaard. Ook de gedeputeerde dierenwelzijn, Bart Krol, was niet bereid om de jacht op katten stop te zetten.

Het wijzigingsvoorstel van de Partij voor de Dieren, zou voorkomen dat katten in het buitengebied zonder toestemming van de provincie afgeschoten mogen worden. De coalitiepartijen, de ChristenUnie en de SGP steunden het voorstel echter niet. Statenlid Wanda Bodewitz daarover: “Dit is echt dieptriest. Onder de Statenleden zitten vast veel kattenbezitters maar andermans kat kan ze dus gestolen worden. Het enige wat kattenbezitters kunnen doen is zorgen dat hun huisdier buiten het bereik van de geweerloop blijft.�

Jaarlijks worden in de provincie Utrecht zo’n 1.000 katten afgeschoten. Het gaat dan volgens de provincie om de zogenaamde ‘verwilderde kat’. Het is echter niet mogelijk om te zien of een kat verwilderd is of nog een baasje heeft. Regelmatig worden dan ook huiskatten afgeschoten.

Volgens de provincie moeten de katten worden afgeschoten omdat ze een gevaar voor vogels kunnen zijn. Maar uit onderzoek is niet gebleken dat verwilderde katten een gevaar vormen voor de vogelstand of dat zij op een andere manier een ecologisch evenwicht zouden verstoren.
Provincie:
Tag(s):