dinsdag, 18. maart 2008 - 23:04

Katvangers virusaanval ABNAMRO voor rechter

Rotterdam

In de strafzaak over een virusaanval op rekeninghouders van ABN AMRO Bank heeft het Landelijk Parket 15 verdachten gedagvaard om donderdagmiddag voor de politierechter in Rotterdam te verschijnen. De verdachten hebben zich vermoedelijk geleend als katvanger voor een groep internationale internetcriminelen. Aan hen is witwassen en heling ten laste gelegd.

In een gerichte aanval op ABN AMRO ontvingen klanten van de bank in maart 2007 een spammail met een virus. Rekeninghouders kwamen daarna niet meer op de echte website van de bank, maar werden omgeleid naar een zeer sterk gelijkende nepsite in het buitenland. Vervolgens werden frauduleuze overboekingen toegevoegd aan betalingsopdrachten zonder dat de klanten dat in de gaten hadden. De bank heeft destijds aangifte gedaan van computervredebreuk en oplichting. De schade was meer dan 100.000 euro.

In het onderzoek door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche bleek dat katvangers waren geworven via een golf spammail. Zij moesten het geld van de getroffen ABN AMRO-klanten op hun rekening laten storten, de bedragen contant opnemen en via moneytransfers overboeken naar weer andere katvangers in Rusland en de Oekraïne. De werktuigen voor de criminele organisatie mochten 5 procent van het over te boeken bedrag zelf houden als beloning. Hun werd een inkomen gegarandeerd van minimaal 2000 dollar per maand.

De internetcriminelen maakten gebruik van een reeks IP-adressen, die zijn uitgegeven door het Russian Business Network (RBN), een internet provider in Sint Petersburg. Tegen RBN lopen wereldwijd opsporingsonderzoeken vanwege betrokkenheid bij kinderpornografie, spam, fraude en andere vormen van internetcriminaliteit.

De hoofdverdachten van de criminele groepering verblijven in Rusland en de Oekraïne. Het gaat vermoedelijk om (afgestudeerde) computerspecialisten, die zich verschuilen achter moeilijk op te sporen computeradressen. Van de groep zijn verschillende aanvallen op banken over de hele wereld bekend. Naar schatting maakt de groep jaarlijks miljoenen euro’s aan criminele winst. Het geld wordt uitgegeven aan dure auto’s, onroerend goed, vakanties, uitgaan en dure gebruiksartikelen.
Provincie:
Tag(s):