vrijdag, 17. oktober 2008 - 9:34

Kerken als nieuwe hotspots

Steeds meer kerken in Nederland komen leeg te staan. '2008 Jaar van het Religieus Erfgoed' vestigt hier de aandacht op. Wat doe je met deze ruimte? Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en Stichting Culture Connection combineren het dilemma van herbestemming van kerken met de groeiende zoektocht van mensen naar spiritualiteit op een eigen manier.

Zij nemen hierbij de huidige multiculturele identiteit van de Nederlandse samenleving als uitgangspunt en presenteren van 9 tot en met 11 december onder de noemer 'Culturele Karavaan'een intercultureel programma, met religieus geïnspireerde kunsten in drie Zeeuwse kerken. De Culturele Karavaan laat zien dat een kerk een perfect podium kan zijn voor artiesten en sprekers van allerlei verschillende culturele en religieuze achtergronden en uitstekend als platform voor dialoog kan functioneren. De Culturele Karavaan maakt deel uit van '2008 Jaar van het Religieus Erfgoed in Zeeland'.

De Culturele Karavaan presenteert artiesten uit verschillende culturen die zich door religieuze cultuurtradities laten inspireren en een eigentijdse persoonlijke interpretatie daarvan geven, met ‘Licht’ als verbindend thema. Het programma is divers en dynamisch en omvat Zeeuwse artiesten zoals de Antilliaanse dansgroep Solo Antiyano (locatie Terneuzen), het Melopoëia Koor onder leiding van Christian Blaha en singer/songwriter Marsha, en (inter)nationaal bekende artiesten waaronder Kroatische soefidanseres Valentina Lacmanovic, joodse zangeres Annet Betsalel, Indiase danseres Kalpana en Tibetaanse zangeres Namgyal Lhamo.

Eten hoort ook bij cultuur en de meest boeiende gesprekken vinden plaats aan tafel. Tijdens de 'Eat & Meet' zorgt presentatrice/actrice Esther-Clair Sasabone ervoor dat de bezoekers op een speelse manier elkaar en elkaars achtergronden leren kennen. Tevens gaan islamtheoloog Abdelwahid van Bommel, deken Paul Verbeek en opperrabijn B. Jacobs in Middelburg met elkaar in gesprek onder leiding van Luuc Smit (Synagoge Middelburg, Omroep Zeeland).

Verder brengen Zeeuwse koren en vocalisten met verschillende religieuze achtergronden onder leiding van zangeres/improvisatiekunstenares Monica Akihary speciaal een Lichtcompositie ten gehore, speciaal gemaakt voor het Zierikzeese programma.

Tijdens de Culturele Karavaan zijn verder drie exposities te zien. De expositie zevenxzeven sluit aan bij de gelijknamige website en het boek dat op 11 december in de Nieuwe Kerk in Middelburg gepresenteerd wordt. Voor zevenxzeven verzamelde maatschappijhistorica Jolanda Geerse boeiende verhalen van Zeeuwen van nu over religieus erfgoed; fotografe Mechteld Jansen maakte er foto's bij. De expositie biedt een selectie van deze foto’s en quotes uit de verhalen.

Inspirerend Zeeland is een expositie van foto’s uit het gelijknamige boek van Aarnoud van der Deijl en Marga Haas over de rijke historie van Zeeland op het gebied van religie en spiritualiteit. 50 foto’s brengen onder meer bijzondere gebedshuizen, begraafplaatsen en spirituele centra in Zeeland in beeld. Met de expositie Cultuur, wereldbeeld en religie IN BEELD van NieuwZout/Fotobond BNAFV afdeling Zeeland, verbeelden amateurfotografen uit Zeeland hun visie op religie en spiritualiteit in hun leven en de samenleving.

Locaties, data en tijden
Nieuwe Kerk, Zierikzee: 9 december 2008, 17.00 - 21.30 uur;
Grote Kerk, Terneuzen: 10 december 2008, 17.00 - 21.30 uur;
Nieuwe Kerk, Middelburg: 11 december 2008, 17.00 - 21.30 uur.

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen. Specifieke informatie over de drie locaties, onderdelen en artiesten is vanaf 1 november te vinden op www.scez.nl van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).

De Culturele Karavaan is een initiatief van Stichting Culture Connection in coproductie met Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en maakt deel uit van de slotactiviteiten van '2008 Jaar van het Religieus Erfgoed in Zeeland' (zie ook: www.2008re.nl en www.scez.nl).

De Culturele Karavaan komt tot stand in samenwerking met Stichting 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed en vele Zeeuwse partners waaronder Scoop, Walcheren Mozaïek, zangkoren, culturele en religieuze organisaties en scholen.

De Culturele Karavaan is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds en de Provincie Zeeland.
Provincie:
Tag(s):