dinsdag, 9. december 2008 - 19:01

Kerststress: Kwart is bang dat kerstdiner mislukt

Amsterdam

Het kerstdiner, het menu van het jaar, gaat gebukt onder de nodige stress. Ruim de helft van de Nederlanders brengt komende kerst al kokend thuis door (56%). Kerstkokers leggen de lat hoog voor zichzelf door uitgebreid te koken en ingewikkelde recepten te bereiden. Met als gevolg dat de angst voor mislukte gerechten en troep in de keuken de spanning opvoert. Dit blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek onder 524 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van consumentenelektronica-specialist ElectronicPartner (EP:.

Haast het merendeel staat twee tot drie uur in de keuken voor het kerstdiner (47%). Dat is tot vier keer langer dan op een normale dag (gemiddeld drie kwartier). Een op de vier kokers ziet er tegenop zo lang in de keuken door te brengen (23%). Bijna driekwart kookt deze feestdagen veel uitgebreider dan normaal (72%) en ruim de helft maakt het zichzelf lastig met ingewikkelde recepten (55%). Dit blijft niet zonder gevolgen. Ongeveer een kwart van de kokers worstelt met de timing van de gerechten (22%) of houdt angstvallig het hart vast bij het idee dat er een onmisbaar ingrediënt wordt vergeten (19%).

Top-5 veroorzakers kookstress tijdens kerst:
1. troep van het koken (37%)
2. mislukken van gerecht (25%)
3. timing gerechten (22%)
4. vergeten onmisbaar ingrediënt (19%)
5. samenstellen van het menu (18%)

Een op de zes Nederlanders zou zichzelf het liefst van een kant-en-klare maaltijd voorzien of stiekem de avond doorbrengen met een magnetronmaaltijd op schoot voor de TV (13%).
Categorie:
Tag(s):