woensdag, 14. mei 2008 - 13:23

Ketelwagen met fosforzuur rijdt na 5 dagen nog met noodplug

zwijndrecht

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (V&W) heeft een onderzoek ingesteld naar de ontdekking van een lekkage met fosforzuur met dezelfde ketelwagen op zaterdag 3 en donderdag 8 mei 2008 op het rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht. Dit heeft het ministerie van V&W woensdag bekendgemaakt.

Op zaterdag 3 mei 2008 werd een lekkage geconstateerd ten gevolge van een defecte afsluiter. Vervolgens werd de ketelwagen voorzien van noodplug, een tijdelijke noodvoorziening om de ketelwagen terug te kunnen voeren naar de afzender in Vlissingen voor onderzoek en reparatie.

Op 8 mei trof de inspectie op Kijfhoek dezelfde ketelwagen nogmaals aan, nog steeds voorzien van de noodplug. Er was sprake van een beginnende lekkage bij de noodplug. De afzender is medegedeeld dat het fosforzuur in de ketelwagen overgepompt diende te worden en dat verder vervoer naar Duitsland met deze ketelwagen niet plaats mocht vinden.

De inspectie gaat naar aanleiding van dit incident een breder onderzoek uitvoeren naar incidenten met gevaarlijke stoffen op het spoor. De inspectie maakt op basis van de eerste bevindingen proces-verbaal op tegen de vervoerder DB Schenker en afzender Thermphos International.
Provincie:
Tag(s):