zondag, 7. december 2008 - 14:33

Keurslagers liegen over ziek blank kalfsvlees

Amsterdam

Uit undercover onderzoek van Wakker Dier blijkt dat keurslagers hun klanten massaal voorliegen over blank kalfsvlees. Van de 52 onderzochte keurslagers geeft slechts één op de drie keurslagers toe dat blank kalfsvlees blank wordt door de dieren op een ijzerarm dieet te zetten. Door het dieet krijgen de dieren bloedarmoede.

De slagers - die werden gefilmd met een geheime camera - bleken zeer creatief met liegen over de oorzaak dat kalfsvlees zo blank is:
- 'Dan krijgen ze weinig zonlicht en dan blijven de spieren blank'
- 'Bij blank kalfsvlees lopen ze lekker in de wei'
- 'Beweging .. hoe meer een beest beweegt hoe roder het vlees zal zijn'
- 'ligt aan de voeding ... Als je een koe alleen maïs in het voer geeft wordt het geel'
- 'Blanker ... door meer ruimte ...'
- 'Ze krijgen allemaal licht voer ... maïs ... melk ... gras'
- 'Wordt spul voor gebruikt, soort hormoonpreparaat om kalfsvlees blank te krijgen'
- 'Dan doen ze iets bij het voer'
- 'Ras, is gewoon een ander ras'
- Bloedarmoede? 'Er zijn best wel kalfjes die bloedarmoede krijgen daardoor maar dat is geen aangesmeerde ziekte', 'Dat gebeurt in Nederland niet', 'dat mag allemaal niet meer', 'dat weren ze uit de winkel', 'gewoon een fabeltje om mensen van alles wijs te maken'

De Keurslagers hebben als hoofdleus 'verstand van lekker vlees' maar blijken bij navraag over de bloedarmoede ineens niet meer precies te weten hoe het vlees wordt gemaakt. Van de 52 Keurslagers geven slechts 19 slagers (37%) toe dat veel kalveren bloedarmoede hebben, daarvan ontkennen 13 slagers weer dat zij dat vlees met bloedarmoede zelf verkopen. 23 Keurslagers (44%) ontkennen de bloedarmoede glashard. 10 Slagers (19%) geven ontwijkende antwoorden. De onderzochte Keurslagers waren oa. gelegen in Amsterdam, Amstelveen, Arnhem, Eindhoven, Utrecht en Amersfoort.

Stichting Wakker Dier voert momenteel een meerjarencampagne om één miljoen kalfjes te verlossen van bloedarmoede. De campagne richt zich op horeca, supermarkten en slagers. De bloedarmoede bij kalveren is typisch Nederlands dierenleed: Nederland is de grootste exporteur ter wereld van blank kalfsvlees.
Categorie:
Tag(s):