dinsdag, 14. oktober 2008 - 8:37

'Keuze voor aanhoudingen bij Feyenoord - Ajax onevenwichtig'

Rotterdam

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, veroordeelt de massale aanhouding van omstanders na de wedstrijd Feyenoord-Ajax in april 2006. 'De Rotterdamse wens om hard op te treden heeft geleid tot de onevenwichtige keuze om 800 mensen op strafrechtelijke grond aan te houden', aldus Brenninkmeijer.

In een rapport zegt de ombudsman dat de arrestanten zijn behandeld op een manier die ernstig onder de maat is: zij zijn met plastic strips geboeid, hebben urenlang in bussen en ruimtes moeten wachten zonder toiletten, water of eten. Vervolgens zijn deze 800 mensen nooit geïnformeerd dat zij niet vervolgd worden.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat de driehoek, burgemeester, Openbaar Ministerie en de korpschef, in alle redelijkheid een meer evenwichtige keuze had kunnen maken, met minder impact voor de supporters. Hij denkt daarbij aan het zgn. bestuurlijk ophouden of een methode waarbij de supporters geleidelijk 'wegdruppelen'. Daarnaast oordeelt hij het onbehoorlijk dat door de gekozen harde aanpak honderden 'goeden' hebben moeten lijden onder een kleine groep van slechts tientallen 'kwaden'.

De Rotterdamse Driehoek heeft de stellige overtuiging dat de daadkrachtige wijze van optreden noodzakelijk en succesvol is geweest. De driehoek benadrukt dat het optreden die dag erop gericht was om supportersgroepen gescheiden te houden en het gebruik van excessief geweld tussen voetbalsupporters onderling en tussen supporters en de politie, zoals in 2005, te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):