zaterdag, 8. maart 2008 - 10:43

Kijken naar de sterren

Nijmegen

Van vrijdag 14 maart tot en met zondag 16 maart worden weer de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Onder de deelnemers bevinden zich Ruimtevaart- en Sterrenkundecentrum Saturnus en Volkssterrenwacht Nijmegen.

Ze verzorgen lezingen en gunnen het publiek een blik op de majestueuze sterrenhemel. Op de zondagmiddag zijn er speciale activiteiten voor de kinderen.

Op vrijdagavond en zaterdagavond kunnen bezoekers vanaf 19.30 uur met de 32 centimeter spiegeltelescoop van de sterrenwacht, en met telescopen in de ruime patio het gebouw, interessante hemelobjecten aanschouwen.

Zo zijn er de volgende planeten aan het firmament te bekijken. Dat is Mars die 's avonds en tot na middernacht te bekijken is in het sterrenbeeld de Tweelingen. De planeet trekt de aandacht door zijn opvallende oranjerode kleur. En de planeet Saturnus is de hele nacht in het sterrenbeeld de Leeuw te bezichtigen. Het is een unieke planeet doordat ze omgeven is door een aantal prachtige, glanzende ringen.

Verder staat 's avonds ook de maan aan de sterrenhemel te prijken. Onze naaste buur vertoont zich als een halve maan, en bevindt zich in de schijngestalte van Eerste Kwartier.

Ten slotte zijn er onder meer twee fraaie open sterrenhopen in het sterrenbeeld de Stier te zien. Dat zijn de Plejaden ofwel het Zevengesternte en de Hyaden, die in het beeldveld van de telescoop een bijzondere bezienswaardigheid zijn.

De zondagmiddag vanaf 13.30 tot 16.00 uur staat vooral in het teken van de kinderen. Dan kunnen ze onder begeleiding van de jeugdgroep een draaibare sterrenkaart maken. Met zo'n kaart is het mogelijk om opvallende sterrenbeelden aan de hemel op te sporen. Verder is er de mogelijkheid voor kinderen om zelf een waterraket te lanceren.

Tevens kunnen bezoekers bij een stralende zon, het oppervlak van deze hete gasbol bekijken. Maar dat gebeurt wel op een veilige manier met een speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht. Hiermee kan men donkere vlekken en gloeiende gaswolken boven het zonsoppervlak waarnemen. Verder worden er diverse lezingen en demonstraties over ruimtevaart en sterrenkunde gehouden. Kijk voor het actuele programma overzicht en openingstijden op www.volkssterrenwachtnijmegen.nl.

De entree bedraagt voor volwassenen 2,50 euro en voor kinderen tot 16 jaar 1,50 euro. Leden hebben uiteraard gratis entree
Provincie:
Tag(s):