donderdag, 14. februari 2008 - 14:45

Kindheksen in het Afrika Museum

Berg en Dal

Kindheksen zijn een relatief nieuw fenomeen uit Congo. Kinderen van soms nog maar drie, vier jaar oud krijgen plotseling de schuld van dood en verderf in het land, worden uit de gemeenschap verstoten en belanden op de straten van de hoofdstad Kinshasa.

Regisseur Guido Kleene stuitte tijdens zijn reizen door Afrika op dit kindheksengeloof en besloot er een toneelstuk aan te wijden, ‘Enfants sorciers’. Kleene was onlangs te gast in het VARA-programma ‘De Wereld draait door’ en vertelde over de problematiek van kindheksen.

Na uitvoeringen in Amsterdam, Haarlem en Groningen speelt Compagnie Dakar deze bijzondere voorstelling op 21, 22 en 24 februari a.s. in het Afrika Museum in Berg en Dal.

Het is de diepste overtuiging van veel Congolezen – ook in Europa – dat deze kindheksen over bovennatuurlijke krachten beschikken waarmee ze het land in een spiraal van geweld en ellende storten. In een onzichtbare ‘tweede’ wereld van de geesten, worden kindheksen geacht mensen te doden en op te eten. De kinderen worden opgevangen in kerken, waarna ze vaak verstoten worden. Ze komen op straat terecht, waar ze gevreesd zijn en een nieuw leven opbouwen.

Is het mogelijk om als buitenstaander een beeld te krijgen van, of zelfs om begrip op te brengen voor de onzichtbare wereld waar veel Congolezen in geloven? En zegt het ook iets over onszelf? Is kindhekserij misschien het gevolg van een grote verandering in de relatie tussen kinderen en volwassenen, en in die zin zeer modern?

Op basis van documentairemateriaal dat regisseur Guido Kleene samen met cameraman Hans Bouma in Congo verzamelde, speelt Compagnie Dakar de voorstelling Enfants Sorciers met een Afrikaans/Nederlandse cast.

In het museum wordt een aantal bijzondere gasten, waaronder antropologen en Congolezen uitgenodigd. Met hen wordt naar aanleiding van de voorstelling dieper ingegaan op hoe zij zich, vanuit hun vakgebied, bezighouden met onderwerpen als jeugdmarginalisatie, hekserij en de opkomst van de pinkstergemeente. Vragen als ‘Waarom zijn kinderen plotseling een bedreiging?’ ‘Moeten we in hekserij geloven om iets van Congolezen te begrijpen?’ en ‘Wat is de aantrekkingskracht van de Pinkstergemeenten?’ zullen tijdens de nagesprekken behandeld worden.

De voorstellingen vinden plaats op: donderdag 21 en vrijdag 22 februari om 20.30 uur en op zondag 24 februari om 14.30 uur.

De voorstelling vindt plaats in het atrium, de grote nieuwe zaal in het museum. In deze zaal worden van 15 februari t/m 15 maart foto's tentoongesteld van fotografe Marie-Francoise Plissart. Zij maakte portretten van kinderen in Kinshasa die als 'heks' worden gezien.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Tel. 024 – 684 72 72, www.afrikamuseum.nl

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur, zaterdag, zon- en feestdagen

11.00– 17.00 uur. (vanaf 1 april is het museum ook op maandagen geopend)
Provincie:
Tag(s):