donderdag, 13. maart 2008 - 9:34

Kleine omzet groei detailhandel

Amsterdam

In januari van 2008 heeft de detailhandel 3,3 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De toename van de omzet is in gelijke mate toe te schrijven aan hogere prijzen en een groter omzetvolume. Gecorrigeerd voor het koopdageneffect was de omzetgroei in januari ongeveer 2 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzet van de detailhandel groeide in januari 2008 iets minder sterk dan gemiddeld in 2007. Toen bedroeg de omzetgroei 3,7 procent. Verder is de omzetontwikkeling in januari 2008 positief beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen. Het koopdagenpatroon was gunstiger dan in januari 2007. Na correctie voor dit effect resteert een omzetgroei van ongeveer 2 procent.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in de eerste maand van dit jaar een omzetgroei van 5,0 procent behaald. De prijzen droegen voor 2,8 procent bij aan de toename. Ook het volume van de omzet was groter. De omzetgroei in de foodwinkels is nagenoeg geheel toe te schrijven aan de supermarkten. Deze hadden in januari 2008 bijna 6 procent meer omzet dan in januari 2007. De gespecialiseerde winkels in voedings- en genotmiddelen boekten nauwelijks meer omzet.
Categorie:
Tag(s):