maandag, 14. april 2008 - 19:30

Kleuter speelt met emmer met XTC-afval

Teteringen

Een 5-jarig jongetje uit Breda is zondagmiddag 13 april ongewild in contact gekomen met achtergelaten XTC-afval. Het kind was samen met zijn ouders naar het bos geweest (Cadettenkamp) en had daar gespeeld in het zand. Tijdens het spelen vond hij in het zand een ingegraven emmer. Eenmaal thuisgekomen bleek de kleding van het kind ernstig te stinken.

De ouders vertrouwden het niet en schakelden de politie in. Op aanwijzing van de vader werd de exacte locatie terug gevonden. Er werd een politieagent van het Regionale Milieu Team bijgeroepen. Deze stelde vast dat het om een ingegraven wit kunststof vat ging (hoogte ongeveer 55 cm, doorsnee 40 cm, inhoud 60 liter). Het vat was gevuld met een mengsel van zand en een onbekende vloeistof. Er werd daarbij een monster genomen voor laboratoriumonderzoek.
De calamiteitendienst van de gemeente Breda zette 's-avond nog medewerkers in om het afval op een veilige manier uit het bos te verwijderen.

Uit het laboratorium onderzoek bleek dat de aangetroffen stof Safrol bevat. Safrol is irriterend voor huid en ogen wordt o.a. gebruikt voor de productie van synthetische drugs. Voor zover nu bekend heeft het kind geen schadelijke gevolgen opgelopen. Zijn ouders zijn op de hoogte gesteld over de uitslag van het laboratoriumonderzoek. De gemeente Breda gaat de plek waar het vat gevonden en de directe omgeving daarom heen saneren.

De politie waarschuwt voor de gevaren van gedumpt chemisch afval. Afblijven en de autoriteiten waarschuwen, luidt het advies.
Provincie:
Tag(s):