maandag, 28. januari 2008 - 15:49

Klink: Elektronische sigaret op Europese agenda

Den Haag

Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de elektronische sigaret op de Europese agenda zetten om de status van de elektronische sigaret in de EU-landen goed onderling af te stemmen. Dit schrijft de minister maandag 28 januari aan de Tweede Kamer in antwoord op kamervragen van het kamerlid Schippers.

Hij wil bij de Europese commissie aandringen hiervoor actie te ondernemen. Daarnaast moet de consument er van uit kunnen gaan dat het product veilig is. Dit kan door het product te laten registreren bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Reclame voorlopig verboden
Tot die tijd mag, voorlopig uitgaande van de veronderstelling dat het om een geneesmiddel gaat, voor de elektronische sigaret geen reclame meer worden gemaakt. Ook komt de Inspectie voor de gezondheidszorg met een publiekswaarschuwing, waarbij gewezen wordt op de mogelijke gezondheidsrisico’s van het product.

Bij overtreding van dit verbod kan de Inspectie een bestuurlijke boete opleggen van 150.000 Euro. De elektronische sigaret wordt voorlopig echter niet van de markt gehaald.

Op dit moment heeft een aantal Europese landen, zoals Oostenrijk en België, besloten de elektronische sigaret de status van geneesmiddel te geven. Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, hebben nog geen besluit genomen.

Daarnaast zijn er nog een aantal landen waar de elektronische sigaret niet op de markt is gebracht. In de Verenigde Staten heeft de FDA de elektronische sigaret vanwege de gezondheidsrisico’s de status van geneesmiddel gegeven.

Als de elektronische sigaret de status van geneesmiddel heeft, dan moet de producent, als zij het product legaal op de markt wil brengen, het laten registreren bij het CBG.

Dit bureau zal dan de veiligheid van het product vaststellen en zich uitspreken hoe het product op de markt mag komen: uitsluitend op recept, uitsluitend via de apotheker of drogist of in de algemene verkoop.
Provincie:
Tag(s):