donderdag, 3. april 2008 - 17:36

'KLM ground ziet ’live’ wanneer passagier ziek is'

Amstelveen

De KLM grondorganisatie kan nu ’live’ meekijken in de elektronische logboeken die tijdens een vlucht worden bijgehouden door cockpit- en cabinepersoneel.

KLM is hiermee de eerste luchtvaartmaatschappij die digitale technologie inzet voor continu contact met de grondoperatie. Tot voor kort werd de papieren administratie pas na de landing verwerkt. Nu kan deze administratie elektronisch gedaan en verwerkt worden, ongeacht of het vliegtuig aan de grond staat of waar dan ook ter wereld vliegt.

Een van de toepassingen in de nieuwste Boeings 777-300 is het elektronisch logboek (e-ATL), waarin de technische staat van het vliegtuig wordt vermeld. Deze vervangt een papieren logboek. De nieuwe technische infrastructuur voorziet in continue informatie-uitwisseling met de grond. Dit betekent dat kleine reparaties zoals de vervanging van een stoel, gordijn, toilet, of leeslampje al tijdens de vlucht bekend zullen zijn op de grond en daardoor eerder gerepareerd kunnen worden. De cabinekwaliteit gaat daarmee omhoog doordat dit type kleine passagierongemakken sneller kan worden verholpen. Maar ook reparaties die voor de cockpit nodig zijn, kunnen sneller voorbereid en uitgevoerd worden waardoor technische vertragingen verder zullen verminderen.

Voor het eerst in de geschiedenis kan de luchtvaartmaatschappij continue de mogelijke klachten volgen wanneer die tijdens een vlucht ontstaan.

Een andere digitale toepassing is het e-Reporting systeem. Dit vervangt de papieren formulieren waarin elke onregelmatigheid van een vlucht - variërend van vermiste koffers, “no shows�, turbulentie tot een zieke passagier - wordt vastgelegd en verstuurd naar de grondorganisatie voor verdere actie. Deze automatisering van gegevensverwerking bespaart tijd aan boord en aan de grond; tijd die aan serviceverlening besteed kan worden.

De nieuwe digitale mogelijkheden zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met partners als vliegtuigbouwer Boeing en de Amerikaanse software specialist Ultramain

Op de 777-300 vloot zullen de vele nieuwe digitale mogelijkheden eerst alleen door KLM-personeel worden gebruikt. KLM verwacht deze later uit te breiden naar de gehele vloot en ziet breedbandmogelijkheden voor passagierstoepassingen zoals real time internet en e-mail.
Categorie:
Tag(s):