woensdag, 6. augustus 2008 - 21:22

KLPD informeert eigenaren geïnfecteerde computers

Zeist

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) stuurt vandaag naar alle computers die deel uitmaken van een ‘botnet’, een netwerk van tienduizenden geïnfecteerde computers, een bericht waarin wordt aangegeven wat ze moeten doen om de besmetting van hun computer ongedaan te maken. Kaspersky, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van anti-virussoftware, heeft op verzoek van het Landelijk Parket van het OM en het KLPD de afgelopen dagen daartoe een programma ontwikkeld en getest.

De eigenaren van geïnfecteerde computers worden verwezen naar een speciaal voor dat doel ontwikkelde site van KLPD en Landelijk Parket. Daarnaast wordt de eigenaren aangeraden ook zélf de computer te controleren op eventueel aanwezige andere virussen.

Op vrijdag 1 augustus meldde het Landelijk Parket van het OM dat het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche een 19-jarige hacker uit Sneek had aangehouden bij de verkoop van een besmet computernetwerk. Het ging daarbij om een zogenoemd ‘botnet’, een netwerk van tienduizenden geïnfecteerde computers.

Een botnet of robotnetwerk is een groep van geïnfecteerde computers, die op afstand vanuit een centraal punt worden gemanipuleerd. Een besmette computer wordt ook wel een zombie genoemd. Eenmaal geinfecteerd met een kwaadaardige robot voert de computer willoos opdrachten van buiten uit. Botnets worden door criminelen gebruikt om op grote schaal spam te versturen, creditcard- of bankgegevens te onderscheppen of aanvallen op websites uit te voeren.

Op vrijdag 1 augustus is de 19-jarige verdachte door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Op dit moment worden er in het belang van het onderzoek geen inhoudelijke medelingen gedaan.
Provincie:
Tag(s):