woensdag, 17. december 2008 - 10:36

Kmar en Douane gaan samenwerken op Schiphol

Schiphol

De marechaussee (Kmar) en douane op Schiphol gaan elkaar helpen bij calamiteiten op het gebied van grenstoezicht op passagiers. Om dit voor elkaar te krijgen heeft een eerste groep marechaussees een opleiding afgerond bij de douane en douaniers bij de Kmar.

Dinsdagmiddag zijn deze mensen beëdigd om grenscontroles voor elkaar te doen. 'Als er nu bijvoorbeeld een grote calamiteit zoals de Schipholbrand plaatsvindt, dan neemt de douane de taak van de passagierscontrole over. Dan hebben de passagiers geen last van een gebrek aan personeel bij de Kmar', legt woordvoerder Rob Stenacker van de marechaussee uit. Het werkt ook andersom, verduidelijkt Gera Weenum van de douane. 'Als wij bijvoorbeeld extra werk hebben vanwege een dierenziekte, dan kunnen Kmar extra ingezet worden bij de douanecontrole bij passagiers.'

In september vorig jaar heeft de commissie Gerritse oplossingen aangedragen om te voorkomen dat passagiers onnodig vaak worden gecontroleerd. Dat belemmerde volgens de commissie namelijk hun doorstroom op de luchthaven. Tot nu toe komt het voor dat luchtvaartpassagiers tegen meerdere afzonderlijke controles aanlopen. Door de samenwerking zullen bepaalde gate-controles gezamenlijk plaatsvinden waardoor dit probleem wordt voorkomen. En dat bevordert de doorstroom op de luchthaven.

De nieuwe samenwerking begint op woensdag. Er zijn nu tussen de 25 en 30 medewerkers per organisatie opgeleid. De komende drie kwartalen komen er nog drie opleidingsrondes, zodat er in totaal ongeveer honderd Kmar en honderd douaniers voor elkaars grenstoezicht van passagiers op Schiphol worden geschoold.

,,We zijn allebei een grote handhaver op Schiphol en als we dingen van elkaar bij elkaar kunnen brengen, is dat een verrijking'', meent Freek van Zoeren van de douane.
Provincie:
Tag(s):