zondag, 2. maart 2008 - 17:13

Knappe overwinning Utrecht op PSV

(Elfvoetbal) PSV heeft zondagmiddag een pijnlijke misstap begaan op weg naar het 21ste landskampioenschap. De koploper ging met 3-1 onderuit tegen een ijzersterk spelend FC Utrecht. De ploeg van trainer Willem van Hanegem was 90 minuten lang de betere ploeg en wint na zestien jaar eindelijk weer eens van PSV in eigen huis.

PSV kwam nog wel op voorsprong. Uitgerekend Alje Schut, veruit de zwakste speler van de wedstrijd, ging te opzichtig met de hand naar de bal. De Belgische leidsman Frank de Bleeckere wees direct naar de stip. Aanvoerder Timmy Simons schoot de toegekende strafschop, na een half uur voetballen, onberispelijk binnen.

Utrecht was even aangeslagen, maar na vijf minuten nam de thuisploeg het iniatief weer over. Een vrije trap van Leroy George werd door clubtopscorer Robin Nelisse (36e minuut) bij de eerste paal binnengekopt.

Na de gelijkmaker ging het tot aan de rust gelijk op. Danko Lazovic miste een grote kans oog in oog met doelman Wesley de Ruiter, de vervanger van de geblesseerde eerste doelman Michel Vorm. Op slag van rust was het weer George, die met een vrijwel identieke vrije trap als de eerste, Yuri cornelisse bij de tweede paal de bal binnen binnen zag koppen.

Na de thee gingen de Domstedelingen vrolijk verder met combineren. Het publiek in de Galgenwaard hield nog wel even de adem in, nadat Affelay opzichtig naar de grond werd getrokken door Erik Pieters, maar scheidsrechter De Bleeckere zag er ditmaal geen strafschop in. Na een uur voetballen werd PSV eindelijk wakker. De wedstrijd kwam weer in balans en het spel golfde in een hoog tempo heen en weer. Met mogelijkheden aan beide kanten, gooide uitblinker Cedric van der Gun de wedstrijd definitief op slot. De schakel tussen middenveld en aanval was de hele wedstrijd een ware plaag voor de Eindhovense defensie. Na een knappe solo werd de geboren Hagenaar door Alcides neergehaald. De penalty werd door aanvoerder Gregoor van Dijk koel tegen de touwen geschoten.

Met nog veertien minuten op de klok probeerde PSV nog een ultiem slotoffensief te forceren. Verder dan wat kleine kansen kwam de titelhouder niet.

Door de overwinning achterhaalt Utrecht naaste concurrent Vitesse en stijgt het naar de negende plaats. PSV ziet het gaat met nummer twee Ajax slinken tot zes punten.

Met de Uefa Cup-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur komende donderdag en het treffen met de enige overgebleven concurrent Ajax komende zondag in het vooruitzicht, wordt het voor de Eindhovenaren een belangrijke week.