woensdag, 10. december 2008 - 21:44

KNMI en Defensie tekenen voor samenwerking

De Bilt

Staatssecretaris Jack de Vries en zijn collega van Verkeer en Waterstaat, Tineke Huizinga, ondertekenden woensdag 10 december een intentieverklaring tot samenwerking tussen Defensie en het KNMI.

Deze samenwerking bestond al geruime tijd. Door alle ontwikkelingen op gebied van de meteorologie bij Defensie en KNMI werd het echter noodzakelijk de samenwerking te moderniseren. Dit komt onder andere tot uiting in het gebruik van meteorologische uitwijklocaties in Woensdrecht en De Bilt.

Samenwerking
De samenwerking is voor beide ministeries van belang, omdat zij niet alleen gezamenlijk gebruik maken van de weerwaarnemingen, maar ook van elkaars apparatuur en personeel.

Ook is het KNMI betrokken bij de ondersteuning van operaties in Afghanistan. Meteorologen van de luchtmacht gebruiken speciale rekenmodellen van het KNMI om de juiste weersverwachtingen voor de missiegebieden te maken.

Samenvoeging
Defensie levert ook weersverwachtingen aan de burgerluchtvaart, bijvoorbeeld op Vliegbasis Eindhoven. Binnen het ministerie wordt gewerkt aan het samenvoegen van alle organisaties die betrokken zijn bij meteorologie. Zo ontstaat één meteorologische organisatie voor Defensie.

De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van KNMI en Defensie. Voor Defensie was onder andere de commodore Schnitger, Directeur Operaties CLSK, aanwezig.
Provincie:
Tag(s):