zaterdag, 13. december 2008 - 23:02

Koel AZ rekent af met dapper Feyenoord

(Elfvoetbal) AZ heeft zich zaterdagavond opnieuw als een waardige koploper van de Eredivisie gepresenteerd. Net als vorige week tegen Heracles Almelo fonkelde de Alkmaarse formatie niet, maar het klopte Feyenoord in De Kuip op een professionele wijze.

Een vlotte counter was genoeg voor de 0-1 zege tegen een Feyenoord dat zich dapper presenteerde na de moeizame week. Wederom maakten de spitsen van trainer Louis van Gaal het verschil. Elf minuten na rust werd Mounir El Hamdaoui diepgestuurd. De Marokkaan gaf de bal vervolgens op een presenteerblaadje aan matchwinnaar Ari.

De supporters van de Rotterdammers waren zeer benieuwd hoe hun ploeg zaterdag voor de dag zou komen tegen de trotse koploper. Afgelopen weekend ging de Stadionclub namelijk smadelijk onderuit tegen De Graafschap, waarna verhalen in de media opdoken over het gebrek aan vertrouwen van de spelersgroep in trainer Gertjan Verbeek. Giovanni van Bronckhorst gaf in een statement aan dat er geen kloof is tussen trainer en spelers en beloofde beterschap.

Feyenoord leverde vanaf het eerste fluitsignaal de gewenste strijd, die tegen De Graafschap nog ontbrak. Verbeek besloot achterin één op één te spelen, met Timothy Derijck en André Bahia. Zij moesten de snellere aanvaller Ari en El Hamdaoui bedwingen, vooral in de counter. Opmerkelijk genoeg lukte Feyenoord dat tamelijk eenvoudig. AZ kwam slechts tweemaal in scoringspositie in de eerste helft. Eerst stiftte Ari over het doel van Henk Timmer in kansrijke positie, later miste David Mendes da Silva de grootste mogelijkheid. De rechtshalf kreeg een vrije kopkans op aangeven van Sebastien Pocognoli, maar hij schampte de bal slechts.

De mannen van Verbeek, die zeker niet de mindere waren van AZ, zetten daar één wapenfeit tegenover. Karim El Ahmadi hield in het strafschopgebied de rust. De voormalig Twente-speler bediende de meegelopen Luigi Bruins op maat, maar laatstgenoemde mikte precies in de handen van AZ-goalie Sergio Romero, die weer de nul hield.

In de tweede helft ging Feyenoord op dezelfde voet verder. De aanvallende intenties werden benadrukt door een aanval in de 46ste minuut die eindigde in de handen van een gestrekte Romero. De Argentijnse keeper moest al zijn capaciteiten benutten om de lage knal van Van Bronckhorst te pakken. Ondanks de verwoede pogingen van de thuisclub was het de koploper die zich koeler, berekender en preciezer toonde.

De geslepenheid en de klasse straalde er namelijk wel vanaf bij het enige doelpunt van de wedstrijd. Demy de Zeeuw gaf de bal -- niet voor het eerst -- mee aan El Hamdaoui. De topscorer van de Eredivisie draafde vervolgens langs Timothy Derijck. Hij benutte zijn snelheid en later zijn technische vernuft om te passen op de vrijstaande Ari. De Braziliaan liep vervolgens eenvoudig binnen. Een minuut later kreeg Feyenoord de beste kans om nog een punt in eigen huis te houden. Leroy Fer nam de bal van afstand in één keer op de pantoffel. De poging strandde in het zijnet.

AZ hanteerde daarna nog enkele malen op gevaarlijke wijze de counter. Zo schoot El Hamdaoui een paar keer prachtig op doel, maar sluitpost Timmer hield Feyenoord in de wedstrijd. Omdat het slotoffensief van de elf van Verbeek niet het gewenste effect had nam AZ de punten mee naar Alkmaar. Het elftal is en passant al vier wedstrijden op rij niet gepasseerd.

Er was voor beide teams nog wel een smetje op de wedstrijd. Centrale verdediger Hector Moreno van AZ viel al vroeg in de wedstrijd uit met een blessure. Aan Feyenoord-zijde ging Van Bronckhorst met een hoofdkwetsuur in de slotfase naar de kant. Hij kwam hard in botsing met El Hamdaoui.
Categorie:
Tag(s):