maandag, 7. juli 2008 - 9:08

Koenders roept G8 op tot actie

Den Haag

Minister Koenders maakt zich grote zorgen over de komende top van de G8. 'Er staan afspraken op papier en die moeten worden nagekomen', aldus de minister. 'Actie is nodig vanwege het klimaat, de stijgende voedselprijzen, en omdat er geïnvesteerd moet worden in Afrika. Stilstand is onaanvaardbaar.' Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De leiders van de grote industrielanden komen van maandag 7 tot en met woensdag 9 juli bijeen voor hun jaarlijkse ontmoeting in het Japanse Hokkaido. Er wordt gesproken over de actuele problemen van het moment, zoals klimaat, voedsel en energie. Aan de top wordt deelgenomen door Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vindt het belangrijk dat de top belooft om concrete resultaten te boeken in de klimaatonderhandelingen die volgend jaar plaatsvinden in Kopenhagen. 'Het klimaat op aarde verandert, en de armste mensen in de armste landen krijgen de hardste klappen', zegt de minister.

Koenders vindt ook dat de G8 zijn belofte uit 2005 waar moet maken om de hulp aan Afrika te verdubbelen, zodat er in 2010 jaarlijks vijfentwintig miljard dollar extra beschikbaar is voor Afrika. 'Investeren in Afrika is niet alleen noodzakelijk voor de mensen daar, maar is ook in ons belang', zo laat de minister weten. Nederland draagt actief bij aan het realiseren van de Millennium Ontwikkelingsdoelen, die gaan over gezondheid, honger, milieu, onderwijs, eerlijke handel en gelijke rechten.
Provincie:
Tag(s):