woensdag, 30. januari 2008 - 21:49

Koningin Beatrix 70 jaar

Den Haag

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat Koningin Beatrix werd geboren in Baarn. Zij is het eerste kind van Prinses Juliana en Prins Bernhard en hiermee automatisch de troonopvolgster. Op 31 januari 1980 maakte de toenmalige koningin Juliana bekend dat zij afstand zou doen van de troon en Beatrix haar zou opvolgen. Op 30 april 1980 werd op Koninginnedag, die gepaard ging met rellen, Beatrix tot koningin ingehuldigd.

Beatrix heeft er voor gekozen om haar 70ste verjaardag met haar vijf jaar jongere zus, Prinses Margriet te vieren op 1 februari. Dit zal gebeuren met een feestelijke matinee in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. In een uur durende voorstelling treden 150 jonge musici en dansers op van negen conservatoria en andere podiumkunstopleidingen.

Een lange tijd heeft de hard werkende Beatrix de Koninklijke familie kunnen vrijwaren van schandalen, zoals bij de Koninklijke families uit andere landen. Helaas kwam hier een einde aan in 1999. Toen werd de familie van Oranje geconfronteerd met de Zorreguieta-affaire. De vader van Prinses Maxima, Jorge Zorreguieta, zou op de hoogte zijn geweest van de misstanden in Argentinië tijdens het regime van Videla. Dit zorgde voor enige beroering onder de bevolking in Nederland.

In 2003 kwam de zgn. Margarita-affaire. De dochter van Prinses Irene beschuldigde haar tante van afluisterpraktijken en treiterijen tegen familieleden van Beatrix. Margarita en haar toenmalige man Edwin de Roy van Zuidewijn, zijn toen veelvuldig op tv geweest om hun verhaal te doen. Dit is tot nu toe het enige 'schandaal' geweest dat Beatrix persoonlijk raakte.

Eveneens speelde in 2003 de Mabel-gate. Hierin stond de vrouw van Prins Johan Friso centraal. In het verleden bleek zij banden te hebben gehad met topcrimineel Klaas Bruinsma. Ook haar verhouding met Mohammed Sacirbey viel in Nederland niet in goed aarde. Sacirbey was minister geweest in Bosnië en zat ten tijde van Mabale-gate in de gevangenis op verdenking van misbruik van overheidsgelden.

Friso en Mabel hadden tegen de minister-president niet helemaal de waarheid verteld over beide affaires. Hierdoor vroegen beiden geen toestemming van de regering voor hun huwelijk en gaf Friso zijn recht op troonopvolging op.

Felicitaties premier Balkenende
Koningin Beatrix en haar zus prinses Margriet, die eerder deze maand 65 jaar werd, zijn woensdagavond al door premier Balkende gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpalen in een tv-toespraak.

'Koningin Beatrix staat middenin de Nederlandse samenleving. Ze gaat veel het land in om met mensen te praten en zich te laten informeren over wat er speelt', sprak de premier. 'De vorstin symboliseert onze nationale eenheid. Ze weet mensen en groepen met elkaar te verbinden en zo bij te dragen aan meer onderling begrip in onze samenleving', aldus de premier.

De premier sprak er ook over dat de afgelopen jaren voor de Koningin niet gemakkelijk geweest zijn met het overlijden van prins Claus en haar beide ouders. 'Er zijn natuurlijk ook veel blije momenten: zo is ze nu oma van acht kleinkinderen'.

'Ondanks de hoge eisen die aan haar worden gesteld, doet Koningin Beatrix haar werk - ook op haar 70ste - vol energie en met grote deskundigheid, in dienst van de samenleving. Daarvoor past grote bewondering. Ik wens Koningin Beatrix een mooi verjaardagsfeest toe. En nog veel gezonde jaren in ons midden', aldus de premier in zijn toespraak.
Provincie:
Tag(s):