vrijdag, 18. april 2008 - 15:51

Koningin Beatrix bezoekt Drenthe

Assen

Hare Majesteit de Koningin brengt dinsdag 6 mei een streekbezoek aan de provincie Drenthe. Tijdens het bezoek wordt bijzondere aandacht besteed aan de jeugdzorg en de leefbaarheid op het platteland van Drenthe. De Koningin gaat naar verscheidene locaties in de gemeenten Midden Drenthe, Borger Odoorn, Aa en Hunze en Tynaarlo.

Het streekbezoek van de Koningin begint om 10.00 uur in Nieuw Balinge. Commissaris van de Koningin in de provincie Drenthe, de heer A.L. ter Beek en de burgemeester van Midden Drenthe, de heer R.W. ter Avest, heten haar welkom bij het geïntegreerde dorpshuis en schoolgebouw in het dorp; een belangrijke multifunctionele accommodatie voor de bevolking. Binnen wordt een beknopte toelichting gegeven op het gebouw en zijn functies en het tot stand komen van de omgevingsplannen van het dorp, zoals het project 'Veur Uutzicht'. Andere plannen zijn het plaatsen van houten landhekken, de aanleg van waterpoelen of het opknappen van oude boerenerven. De bewoners zijn nauw betrokken bij het herstel van de veelal verdwenen cultuurhistorische elementen. De Koningin praat uitgebreid met groepen bewoners over de manier waarop zij actief bijdragen aan de ontwikkeling van hun leefomgeving.

Van Midden Drenthe reist de Koningin per bus naar Buinen in de gemeente Borger Odoorn, waar zij bij de oude haven onder andere wordt verwelkomd door de burgemeester, de heer M.L.J. Out. De oude haven is in 2005 geheel in oude luister hersteld. Van de oude haven wandelt het gezelschap naar Hotel Hartlief. Daar volgt een korte uitleg over het Lofar project, waarbij een radiotelescoop wordt ontwikkeld als een netwerk van tienduizenden sensoren, gekoppeld aan een supercomputer en een uitgestrekt glasvezelnetwerk. Bijzonder aan het project is de combinatie met natuur en landschapsontwikkeling. Aan de hand van een demonstratie wordt uitgelegd hoe de signalen uit de ruimte voor dit doel kunnen worden gebruikt. Het ochtendprogramma eindigt met een wandeling door de gerenoveerde Hoofdstraat van Buinen.

De middag begint met een bezoek aan de locatie Papenvoort van Jeugdzorg Drenthe in de gemeente Aa en Hunze, waar de Koningin wordt begroet door de burgemeester van Aa en Hunze, de heer H.F. van Oosterhout. Directeur P. Stam geeft een uiteenzetting van de werkwijze van Jeugdzorg Drenthe. Daarna bezoekt de Koningin in een klein, besloten gezelschap de dagbehandeling van drie groepen kinderen van verschillende leeftijden en hun ouders, gevolgd door een plenaire afsluiting van het bezoek aan Jeugdzorg Drenthe.

Via de Drentse dorpen Rolde, Anderen, Gasteren, Oude Molen en Zeegse komt de Koningin rond 15.30 uur aan bij zorgcentrum "De Brink" in Vries. Nadat de burgemeester van Tynaarlo, de heer J. Rijpstra de Koningin welkom heeft geheten, bespreken verscheidene vertegenwoordigers van de zorg de uiteenlopende gezichtspunten van de zorg voor meervoudig gehandicapten. De Commissaris van de Koningin leidt het gesprek. Een rondleiding over het terrein brengt de Koningin bij onder meer een winkelcentrum, waar een aantal cliënten werkzaam is, en een woning waar vier cliënten, onder begeleiding van twee hulpverleners, in een woongroep kunnen wonen en waar met doofblinde mensen wordt gecommuniceerd. De rondleiding eindigt bij het Service Bureau van het zorgcentrum, waarmee rond 17.00 uur een einde komt aan het streekbezoek aan de provincie Drenthe.
Provincie:
Tag(s):