vrijdag, 18. april 2008 - 9:43

Koningin bij start viering 250-jarig bestaan Provinciale Zeeuwse Courant

Middelburg

Hare Majesteit de Koningin is vrijdagmiddag 30 mei aanwezig bij start van de viering van het 250-jarig bestaan van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) in de Nieuwe Kerk in Middelburg. De Koningin neemt het eerste exemplaar van het jubileumboek PZC 250 jaar in ontvangst. In dit boek zijn artikelen uit 250 jaargangen Zeeuwse kranten opgenomen.

Woensdag 3 mei 1758 verscheen het eerste nummer van de Middelburgsche Courant. Na fusies en overnames is uit die krant de huidige Provinciale Zeeuwse Courant ontstaan. De afkorting PZC werd in 1973 voor het eerst in de kop van de krant opgenomen.

Onder de letters gaan dag- en weekbladen schuil, die in de negentiende en twintigste eeuw elkaars concurrenten waren. De Vlissingsche Courant, de Breskensche Courant, de Goessche Courant, de Zierikzeesche Nieuwsbode.

De PZC van vandaag, onderdeel van Wegener, verschijnt in vier edities in Zeeland en is ook te lezen via internet. De krant vervult een sterke regionale functie.

Naast een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk, begint vrijdag 30 mei ook een manifestatie op het Abdijplein in Middelburg. Daar begint het project ‘Vertel uw verhaal’ dat alle Zeeuwen uitnodigt hún verhaal over Zeeland aan de krant te vertellen.

Twaalf Zeeuwen, die een speciale band met de provincie hebben, vertellen hún levensverhaal. Zo hebben onder andere minister-president mr. J.P. Balkenende, miss Zeeland Sanne de Regt, sterrenkok Sergio Herman en weervrouw Marjon de Hond hun medewerking verleend. De portretten van de twaalf bekende Zeeuwen, gemaakt door Martine Stig, hangen aan de gevel van het Zeeuws Museum. In het museum kunnen hun verhalen worden beluisterd.
Provincie:
Tag(s):