woensdag, 2. januari 2008 - 16:16

Koningin viert Koninginnedag in Makkum en Franeker

Den Haag

Koningin Beatrix en leden van de Koninklijke familie vieren woensdag 30 april Koninginnedag mee in de provincie Fryslân, achtereenvolgens in Makkum en Franeker. Zij doen dit op uitnodiging van de commissaris van de Koningin in Fryslân en de burgemeesters van de gemeenten Wûnseradiel en Franekeradeel.

Makkum is met bijna 3400 inwoners de grootste plaats van de Friese plattelandsgemeente Wûnseradiel, een gemeente met 12.000 inwoners die verdeeld wonen over 27 dorpen. Makkum is ontstaan uit een boerendorpje op een terp en een handelsnederzetting bij de sluis naar de Zuiderzee.

In de zeventiende eeuw werd Makkum een welvarende handelsplaats. Met het leveren van kalk voor de koopmanswoningen in Amsterdam is goed verdiend en daarvan getuigen de huizen in het centrum. Dit gedeelte van Makkum heeft dan ook een stedelijk karakter. Makkum dankt nu zijn bekendheid aan het aardewerk, de scheepsbouw en de jachthavens en een groot recreatiegebied. Makkum heeft veel actieve verenigingen, waaronder Koninginnevereniging Makkum, opgericht in 1898 bij het aantreden van Koningin Wilhelmina. Bij het programma op 30 april worden de Koninginnevereniging en alle dorpen betrokken.De stad Franeker vormt met 16 dorpen de gemeente Franekeradeel. Deze gemeente ligt in Noordwest Friesland en er wonen bijna 21.000 mensen, waarvan ongeveer 13.000 in Franeker. De voormalige universiteitsstad Franeker en haar omgeving hebben een rijke geschiedenis. Die sfeer is te proeven in de historische binnenstad, die veel bezoekers trekt. Franeker beschikt over vele monumentale panden, zoals het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, het oude stadhuis uit de zestiende eeuw, de Martinikerk en de vele stinzen. In Museum Martena is de geschiedenis van Franeker terug te vinden. Daarnaast is Franeker bekend van de kaatssport: jaarlijks vindt op het ‘Sjûkelân’ de belangrijkste en bekendste kaatswedstrijd van Nederland plaats, de PC. De stad is het verzorgend stedelijk centrum voor Noordwest Friesland; veel inwoners uit deze streek komen regelmatig naar Franeker om gebruik te maken van voorzieningen. De gemeente zal met verenigingen in Franekeradeel de Koninginnedagviering organiseren.Het is de derde keer dat de Koningin en haar familieleden de Koninginnedagviering in Fryslân bijwonen. In 1982 bezochten zij Harlingen en in 1993 Vlieland en Sneek.
Provincie:
Tag(s):