maandag, 23. juni 2008 - 16:11

Koninklijke Marechaussee houdt drie verdachten aan in mensensmokkel-zaak

Leeuwarden

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagochtend in Leeuwarden drie mannen aangehouden die vermoedelijk zijn betrokken bij een Europees netwerk van mensensmokkelaars. Dit maakt het Openbaar Ministerie bekend.

Bij de doorzoeking van twee woningen is beslag gelegd op administratie, mobiele telefoons, een computer en reisdocumenten.

Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket maakt deel uit van een internationaal gecoördineerd optreden tegen een netwerk van voornamelijk Irakese Koerden.

Behalve in Nederland verrichte de politie in België, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk tientallen arrestaties.

Het onderzoek is in Frankrijk begonnen onder de codenaam “Operation Baghdad� en internationaal gecoördineerd door Europol en Eurojust. Het netwerk van mensensmokkelaars is vermoedelijk grote aantallen illegalen uit Afghanistan, China, Turkije, Bangladesh en Irak behulpzaam geweest bij illegale immigratie. Afhankelijk van de wijze van vervoer betaalden de gesmokkelden 10.000 tot 12.000 euro. Het netwerk maakte daarbij gebruik van money transfers en undergroundbankiers

De verdachten die in Leeuwarden zijn aangehouden zijn vermoedelijk betrokken bij enkele smokkelreizen van Irakese Koerden naar Scandinavië. Daarbij zijn in Duitsland vier illegalen onderschept. Begin dit jaar trof de politie in Leeuwarden vier illegale Koerden op doorreis aan. De verdachten zijn een 40-jarige man, diens 19-jarige zoon en een 47-jarige man.
Provincie:
Tag(s):