zondag, 28. september 2008 - 12:56

Koninklijke onderscheiding kroon op inzet voor de atletiek

Zwolle

Burgemeester Henk Jan Meijer heeft op zaterdag 27 september de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt aan de heer H.J. van der Worp. Dit gebeurde zaterdagmiddag tijdens de Clubkampioenschappen bij AV PEC 1910 aan in Zwolle.

De heer Van der Worp is al tientallen jaren een bekende verschijning in de atletieksport met grote verdiensten op lokaal, regionaal en (inter-)nationaal niveau. Al meer dan vijftig jaar is hij het boegbeeld van de Zwolse Atletiekvereniging PEC 1910.

In de beginjaren ontpopte hij zich tot een verdienstelijk middellange afstandsloper op regionaal niveau. Al snel bleek echter dat zijn verdiensten voor de atletieksport vooral op een ander vlak lagen, toen hij als kaderlid actief werd.

Sindsdien heeft hij zich bijzonder ingespannen en verdienstelijk gemaakt voor de atletiek op alle niveaus en in velerlei functies. Zo was hij tot voor kort bestuurslid en tot op heden trainer/coach, scheidsrechter, wedstrijdleider, ploegleider, clubhuisbeheerder, jurylid en organisator van (inter-)nationaal hoog aangeschreven wedstrijden en toernooien.

Zijn inzet is tastbaar met de groei van AV PEC 1910 van ongeveer 200 leden in de jaren '60 naar 750 leden anno 2008 en het feit dat de vereniging een vooraanstaande positie inneemt in Zwolle en de regio.

De heer Van der Worp heeft zich steeds ingezet voor het op een hoger niveau brengen van de atletieksport in de regio Zwolle en omstreken. Daarbij zag hij al vroeg het belang van samenwerking tussen atletiekverenigingen.

De laatste jaren is hij bestuurlijk vooral actief voor het Atletiek Talenten Centrum (ATC), een regionaal initiatief om getalenteerde jeugdige sporters kansen te geven zich te ontwikkelen. Onder meer dankzij zijn inzet voor het ATC behalen jongeren uit deze regio de laatste jaren steeds vaker op landelijk niveau medailles. De trimlopen van AV PEC 1910 zijn mede door zijn inzet een begrip geworden in de regio.

Niet voor niets is de heer Van der Worp bij zijn recente afscheid als bestuurslid van AV PEC 1910 benoemd tot erelid van de vereniging. Overigens is hij in alle andere functies tot op heden actief.

Behalve verdiensten voor AV PEC 1910 heeft de heer Van der Worp grote verdiensten voor de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU), waarbij hij onder meer leider was van de nationale atletiekploeg tijdens menig EK, WK en zelfs de Olympische spelen.

Eind jaren ’70 was hij districtsafgevaardigde bij de KNAU, lid van de Technische Commissie en voorzitter van de Sectie Wedstrijd Sport. Speciale vermelding verdient zijn inzet voor de indoorwedstrijden in de IJsselhallen gedurende 26 jaar. Als mede-initiatiefnemer is de heer Van der Worp één van de drijvende krachten geweest achter de organisatie van deze indoors, een van de hoogtepunten op de wedstrijdkalender. Hiervoor werd AV PEC 1910 beloond met de Kolonel Thompson Beker in 1980.

In 1991 werd de heer Van der Worp benoemd tot lid van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Bij de 26ste en laatste Indoorwedstrijden in 1997 ontving het Organisatie Comité Indoor Zwolle de Wim de Beer-Plaquette van de KNAU.

In deze context mag niet onvermeld blijven dat de heer Van der Worp een man is met ruim 30 jaar ervaring in het speciaal onderwijs. Zijn pedagogische expertise en grote affiniteit met jongeren heeft hij ook ingezet in het belang van de atletieksport.

Hij wist jongeren enthousiast te maken en aan te zetten tot het leveren van steeds betere prestaties, zonder daarbij te veel druk op hen te leggen. Zijn credo was: ‘Het plezier moet voorop staan, dan komen de prestaties ook wel.’ Tot zijn pensionering in 2003 was hij directeur van de Ambelt in Zwolle. Zijn grote betrokkenheid bij deze instelling voor speciaal onderwijs is ook na zijn afscheid gebleven.
Provincie:
Tag(s):