maandag, 28. januari 2008 - 13:12

Koor Kaliningrad 8, 9 en 10 februari in Friesland

Leeuwarden

Op vrijdag 8 februari, om half acht ’s avonds, treedt het “Koor van de Dom van Kaliningrad� opnieuw op in de sfeervolle en intieme Hervormde kerk van Lemmer. Op zaterdag 9 februari treedt het koor op in de RK St. Werenfriduskerk en op zondag 10 februari in de kleine , sobere, Hervormde kerk van Jorwerd.

Dit koor gaf al eerder een bijzonder indrukwekkende concerten in Friesland. Na afloop daarvan vroegen telkens veel bezoekers het koor snel weer terug te komen.. Het opzienbarende kleine a capella “Koor van de Dom van Kaliningrad� heeft in West Europa al vele malen voor een ademloos luisterend publiek gezorgd met een repertoire van indrukwekkende Russisch-orthodoxe liturgische liederen en volksmelodieën uit Rusland, Wit-Rusland, de Oekraïne en Polen.

Dit vocaal ensemble, onder leiding van de charmante Elena Kramarenko, bestaat uit slechts zeven zangers en zangeressen. Het maakte de afgelopen jaren veel succesvolle tournee’s door vooral de eigen regio in Rusland, Polen, Duitsland, Denemarken en ons land en wist zich daar geliefd te maken met optredens in bekende en grote kerken als de domkerken van Utrecht, Odense, Keulen, Schleswig en Hildesheim.

Het koor, uit de kleine en verpauperde Russische enclave tussen Polen, Litouwen en de Oostzee, is echter ook in veel kleinere kerken indrukwekkend. Wanneer het “Koor van de Dom van Kaliningrad� optreedt in de sfeervolle en sobere protestantse kerk in Lemmer of Jowerd en in de kerk in Workum die rijk is versierd, waant men zich, wanneer liederen uit de Russisch-orthodoxe traditie worden gezongen, werkelijk even in een mystieke Russische kerk.

Bezoekers worden als het ware meegenomen op een betoverende muzikale reis door het onmetelijke Rusland. De stemmen van de goed geschoolde koorleden zijn helder en worden goed beheerst. De bas in het koor, Evgeny Osadchiy , kreeg een hoge Russische staatsonderscheiding vanwege zijn verdiensten als zanger.

Soms vermoedt men een aanmerkelijk groter koor te horen en vullen de stemmen van deze Russische zangers de ruimte met warmte en glans. Snel kan men ook de stemming en het volume wisselen en zo ingehouden zingen dat er een stilte lijkt te ontstaan. Een stilte die die van een lege ruimte overtreft. Het is devote muziek uit een andere wereld die ons westerlingen verwondert en tegelijkertijd ook gemakkelijk in het gehoor ligt. Muziek die het hart raakt en telkens weer weet te ontroeren.

In het tweede deel van het programma brengt het koor folkloristische liederen uit het oosten van Europa, met een luchtiger karakter en met ook dan een en al kwaliteit, een en al verrassing en verwondering onder de bezoekers. Een boeiend koor! Degenen die dit koor eerder hoorden zullen dit bevestigen.
Provincie:
Tag(s):