zaterdag, 29. november 2008 - 0:00

Koploper AZ wint in hoge Noorden

(Elfvoetbal) AZ-coach Louis van Gaal heeft vrijdagavond zijn tweehonderdste zege in de Eredivisie behaald. FC Groningen werd voor het eerst dit seizoen in eigen huis verslagen. Mendes da Silva en Ari verzorgden de Alkmaarse productie en bepaalden de eindstand op 2-0.

De bezoekers begonnen sterk aan het lastige uitduel. De laatste zege van de Noord-Hollanders in Groningen dateerde alweer van vijf seizoenen geleden. Destijds werd er onder trainer Co Adriaanse met 2-1 gewonnen.

In een uitverkochte Euroborg wisten de Alkmaarders de noorderlingen van het kastje naar de muur te sturen. De thuisploeg kon geen moment in de wedstrijd komen. Al na tien minuten was het Ari die het Groningse stadion op haar grondvesten deed schudden. De Braziliaan draaide prachtig weg van zijn directe tegenstander Andres Granqvist en haalde direct de trekker over. De kleine spits zag zijn poging echter tegen de paal uiteen spatten. Enkele momenten later was het opnieuw Ari die een ware plaag bleek voor de Groningse-defensie. Demy de Zeeuw stuurde zijn ploeggenoot de diepte in, waarna de spits zijn landgenoot Luciano op zijn weg vond.

Groningen probeerde met veel overtredingen het ritme van de Alkmaarders te verstoren, maar zonder succes. Maarten Martens was de volgende Noord-Hollander die op doel mocht vuren. De Belg was het eindstation van een prachtige aanval, maar kon deze niet in een doelpunt omzetten.

Het enige dat de ploeg van trainer Ron Jans hier tegenover kon zetten was een kopbal van Granqvist, die simpel werd gepakt door Argentijns international Sergio Romero. De Alkmaarders hadden een passend antwoord op het felle spel van de thuisploeg. De 1-0 voorsprong werd uitstekend tot aan de rust verdedigd. De elf Groningers liepen als een kip zonder kop achter de bal aan, terwijl de Alkmaarders de bal volwassen rondspeelden.

Groningen speelde het tweede bedrijf feller, maar kon geen gevaar stichten, omdat de Alkmaarse defensie als een huis stond. De ploeg van trainer Jans werd met de minuut wanhopiger. De thuisploeg probeerde het vervolgens met schoten uit de tweede lijn. De pogingen vlogen allemaal ver naast het doel van Romero. Waar AZ het duel al meerdere keren kon beslissen, kwamen de Groningers bijna op gelijke hoogte. Een schot van Goran Lovre belandde op de lat. De mogelijkheid gaf de thuisploeg de nodige adrenaline, maar tot de gelijkmaker leidde het niet.

Ari schoot drie minuten voor tijd alle Groningse hoop aan flarden. De Braziliaan bepaalde op aangeven van De Zeeuw de eindstand op 2-0. AZ staat door de zege steviger aan kop in de Eredivisie. De Alkmaarders zijn voor even van FC Groningen verlost. De noorderlingen staan nog altijd op de vierde plaats.