zondag, 19. oktober 2008 - 16:40

Korps Nationale Reserve op de proef gesteld

Ede

Zo’n tweehonderd vrijwilligers van Het Korps Nationale Reserve testten zaterdag 18 oktober hun vaardigheden bij de jaarlijkse Landelijke Schiet- en Vaardigheidswedstrijden in de Harskamp. Staatssecretaris Jack de Vries en plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marcel van den Broek waren daarbij aanwezig. Dit heeft Defensie zondag bekendgemaakt.

Op dezelfde locatie vond ook een internationaal Parcours Militair voor reservisten plaats. Den Broek, als Inspecteur Reserve Personeel, reikte hiervoor de prijs “Bakker’s Bluff’ uit.

Dit jaar bestaat het korps 60 jaar. Sinds de oprichting in 1948 vervullen de nu ruim 3000 militaire vrijwilligers een belangrijke rol als het gaat om ondersteuning van de civiele autoriteiten bij (crisis-)situaties. Voorbeelden daarvan zijn het bewaken en beveiligen van strategische objecten, het handhaven van de openbare orde, humanitaire hulp en het beperken of tenietdoen van schade.

De eenheden van de Nationale Reserve zijn daarnaast actief bij militaire ceremoniële activiteiten. De meest bekende zijn natuurlijk de lokale en nationale herdenkingen op 4 en 5 mei en de deelname van het Korps aan de ereafzetting langs de route van de gouden koets op Prinsjesdag.

Het korps is een professioneel en breed inzetbaar onderdeel van de Koninklijke Landmacht. De kern vormen de vrijwilligers die, naast hun dagelijkse banen en werkzaamheden, zich in hun regio ten dienste stellen van de samenleving als militair reservist.
Provincie:
Tag(s):