maandag, 1. december 2008 - 20:00

Korting orgaandonor op zorgpolis, CZ vindt het handel in organen

Den Haag

Veel Nederlanders hebben nog steeds niet kenbaar gemaakt of zij hun organen na de dood willen afstaan. Een groep zorgverzekeraars komt nu met een speciale zorgverzekering ‘de Donorpolis’ die deze groep over de streep zou moeten trekken doormiddel van een korting die op jaarbasis kan oplopen tot 175,- euro.

Tot nu toe hebben drie miljoen Nederlanders aangegeven hun organen te willen afstaan. Anderhalf miljoen willen dat niet en 800.000 mensen laten de beslissing aan hun nabestaande over.

De zorgverzekeraars Ohra, Menzis, Fortis ASR, Avéro Achmea en Turien/Sez willen dat nu ook de andere zeven miljoen mensen die nooit iets hebben ingevuld over de streep worden getrokken doormiddel van een premiekorting. Volgens de aanbieders van de Donorpolis maakt het niet uit of mensen te kennen geven of ze wel of niet organen willen afstaan.

Verzekeraar CZ is fel tegen de commmerciële handel in organen. CZ vindt dat je geen commercieel gewin moet halen uit een maatschappelijk probleem. Ook is CZ van mening dat mensen donor moeten worden omdat ze iets voor een ander willen betekenen, niet omdat ze daar geld voor krijgen door een premiekorting.
Categorie:
Tag(s):