woensdag, 4. juni 2008 - 18:29

'Kosten Groene Draek affaire kloppen van geen kant'

Den Haag

Het kort geding tussen 'RTL Nieuws' en minister van Middelkoop (Defensie) is van de baan. Het geding, dat op 5 juni zou dienen, was aangespannen door 'RTL Nieuws' omdat Defensie informatie achterhield uit het onderzoeksrapport over de kosten van de Groene Draeck, het privéschip van de Koningin. Defensie heeft zojuist de bewuste stukken overgedragen aan 'RTL Nieuws'. Naar nu blijkt klopt het rapport van geen kanten en is dat waarschijnlijk de reden van de aarzeling van Defensie.

Defensie moest van de rechtbank de gevraagde stukken al voor 6 januari 2008 te leveren. Hierop heeft Defensie een aantal keren uitstel gevraagd omdat de accountantsdienst van Justitie moest worden ingehuurd om onderzoek te doen naar een post van 120.000 euro die niet kon worden verantwoord.

Daarnaast werd onderzoek gedaan naar álle kosten van het Koninklijk Huis die door Defensie worden betaald. Hoewel dat rapport al begin februari gereed was, is 'RTL Nieuws' steeds akkoord gegaan met uitstel van publicatie, totdat duidelijk werd dat levering van de gevraagde stukken niet op afzienbare termijn te verwachten was. Minister Van Middelkoop heeft zich onlangs in een vertrouwelijk gesprek met koningin Beatrix al uitgebreid moeten verantwoorden over de Groene Draeck-affaire.

Defensie legde ondertussen een sommatie van 'RTL Nieuws' naast zich neer, omdat het vrijgeven van de informatie zou leiden tot een 'onjuist en onvolledig beeld'. Op woensdagmiddag 4 juni voorkwam Defensie een kort geding door de gevraagde informatie alsnog te overhandigen aan 'RTL Nieuws'.
Categorie:
Tag(s):