zondag, 3. augustus 2008 - 16:01

Kovalainen wint eerste Grand Prix in Hongarije

Heikki Kovalainen heeft zijn eerste Grand Prix weten te winnen. De Fin wist de Grand Prix van Hongarije op zijn naam te schrijven. De winst leek naar Ferrari te gaan, maar drie ronden voor het einde blies Felipe Massa zijn motor op, waardoor Kovalainen de winst in zijn schoot geworpen kreeg. Timo Glock eindigde knap tweede in zijn Toyota, Kimi Raikkonen redde het wel tot de finish en volbrengt het podium.

Massa was met zijn Ferrari bij de start het beste weg. De Ferrari-rijder was al snel voorbij aan de aan de vuile kant gestarte Kovalainen en nam in bocht 1 Lewis Hamilton te grazen. Massa haalde de Engelsman buitenom in. Kimi Raikkonen startte ook goed, maar kwam klem te zitten achter Robert Kubica en verloor uiteindelijk nog een plek aan Fernando Alonso. Timo Glock gaat voorbij aan Kubica en nestelt zich op plek vier. Nick Heidfeld en Rubens Barrichello boekten in de achterhoede de meeste winst, ze wonnen drie posities.

Massa slaat gelijk een gat richting Hamilton van een seconde. Jarno Trulli haalt Nelson Piquet jr in bocht 12 in en klimt op naar de negende plek. Sebastian Vettel schiet nog even wijd in bocht 14 en verliest daarbij veel plekken. Na de eerste ronde ronde komt het veld enigszins tot bedaren. Massa en Hamilton rijden als enige in de 1:21 en lopen weg bij de rest van de rijders. Massa leidt voor de eerste serie pitstops met ongeveer drie seconden voorsprong.

In ronde achttien is de Ferrari-coureur de eerste die een stop maakt. Hij komt terug voor Fernando Alonso, op de vierde plek. Kubica en Mark Webber komen ook binnen voor hun eerste stop. Een ronde later is het de beurt aan Hamilton, die langer stilstaat dan Massa en achter Raikkonen terecht komt. Glock ligt dan tweede, maar hij stopt in ronde twintig. Dat verloopt niet vlekkeloos, de brandstofslang werkt niet mee en hij verliest veel tijd.

Het blijkt niet de laatste keer dat bij het tanken iets niet helemaal soepel loopt. Vanaf ronde dertig komen Sebastien Bourdais, Rubens Barrichello en Kazuki Nakajima binnen voor hun eerste stop en bij alle drie de rijders onstaat een brandje. De Williams van Nakajima mag gewoon weg, de Honda en de Scuderia Toro Rosso worden eerst geblust.

Ondertussen is de eerste uitvaller van de dag bekend. Sebastian Vettel parkeert zijn STR3 in de pitbox bij zijn team. Een weekend om snel te vergeten voor de jonge Duitser. Felipe Massa breidt onderwijl zijn voorsprong op Hamilton uit tot rond de vijf seconden en dan gaat het mis voor de jonge Engelsman. Een lekke band, opgelopen voor bocht 3, maakt zijn bolide bijna onbestuurbaar en hij komt enkele malen langs de baan. Langzaam rijdend bereikt hij de pits, maar hij is dan wel teruggevallen naar positie tien.

Een ronde later maakt Nick Heidfeld zijn eerste en enige pitstop. Twee ronden daarna stopt Massa voor de tweede en laatste keer. Vervolgens komen ook Timo Glock, Sebastien Bourdais en Heikki Kovalainen binnen. Bij Bourdais gaat het weer mis met de tankinstallatie.

In ronde 49 verliest Raikkonen zijn Ferrari in bocht 3. De achterkant springt uit bij het aanremmen en de Fin heeft de uitloopstrook nodig om zijn race te vervolgen. Zijn pitstop is vervolgens wel zo goed dat hij voor Fernando Alonso de baan op komt. Op zachte banden rijdt de regerend wereldkampioen een moordend tempo en hij dicht het gat met de op de derde plek liggende Timo Glock.

In de achterhoede is een gevecht gaande tussen Giancarlo Fisichella en Kazuki Nakajima, waarbij de Italiaan zijn Japanse tegenstrever in bocht 5 toucheert. Fisichella's teamgenoot Adrian Sutil haalt het einde van de race niet. Met nog elf ronden te gaan ontploft op het rechte stuk zijn rechtervoorrem. Na een controle werd hij door Force India toch weer de baan op gestuurd, om een ronde later alweer definitief binnen te komen.

De meeste dramatiek volgt drie ronden voor het vallen van de vlag. Bij het opkomen van het rechte stuk ploft de motor van leider Massa. Daardoor belandt de eerste plek en uiteindelijk de winst in handen van Heikki Kovalainen. De Fin boekt zijn allereerste Grand Prix-zege met het nodige geluk, maar die gelukkige overwinningen tellen net zo hard als verdiende zeges. McLaren-teambaas Ron Dennis zorgde over de radio voor mooie laatste woorden: "Heikki, welkom in de wereld van het winnen."
Categorie:
Tag(s):