vrijdag, 1. augustus 2008 - 10:40

Kraak woningen Eerste Jan Steenstraat onrechtmatig

Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) is van oordeel dat de kraak van twee woningen aan de Eerste Jan Steenstraat 121 in de Amsterdamse Pijp onrechtmatig is. De officier van justitie heeft de aanhouding gelast van alle aanwezigen in de gekraakte huizen. De krakers hebben echter de politie de toegang geweigerd en willen de gekraakte woningen niet verlaten.

Op 27 juli kraakten de politieke jongerenorganisaties Rood en Dwars samen met enkele studenten het pand aan de Eerste Jan Steenstraat 121. Volgens hen stonden de woningen al twee jaar leeg.

Uit onderzoek van de politie onder leiding van het OM is echter gebleken dat de twee woningen op het moment van de kraak in gebruik waren. In het jaar voor de kraak verichtte de woningbouwvereniging diverse verbouwwerkzaamheden in de woningen .

Na een traject van asbestverwijdering waren onlangs nieuwe draagbalken aangebracht onder de vloer van de woning op 1 hoog. Op het moment van de kraak waren verdere werkzaamheden in voorbereiding. Door de kraak wordt de verdere renovatie van de huizen vertraagd.

Op basis van de resultaten van het onderzoek heeft de officier van justitie op 31 juli besloten dat de kraak onrechtmatig is. De officier van justitie heeft de aanhouding gelast van alle aanwezigen in de gekraakte woningen omdat zij huisvredebreuk plegen.

Het OM onderzoekt of door de krakers mogelijke andere strafbare feiten zijn begaan. De krakers zorgden vanaf de kraak op 27 juli voor overlast in de buurt. Diverse omwonenden hebben hierover geklaagd.
Provincie:
Tag(s):