woensdag, 23. april 2008 - 7:57

Kuijt scoort, Riise schlemiel bij Liverpool

(Elfvoetbal) Liverpool dacht vanuit een goede uitgangspositie toe te kunnen leven naar de return met Chelsea. In de eerste halve finale van de Champions League leek Dirk Kuijt lange tijd de enige goal te maken, maar vier minuten in blessuretijd kopte John Arne Riise de bal achter zijn eigen doelman; 1-1.

De eerste helft begon -- tegen de verwachting in -- met aantrekkelijk voetbal van beide kanten. The Reds maakten het spel en kregen met Kuijt en Fernando Torres twee grote kansen. Kuijt nam de bal slecht aan, waardoor Petr Cech er tussen kon komen. Torres werd weggestuurd door een heerlijke dieptepass van Steven Gerrard, maar hij faalde oog-in-oog met de Tsjechische doelman.

Aan de andere kant probeerde Didier Drogba een strafschop te versieren, maar de buiteling over het been van Jamie Carragher werd door scheidsrechter Konrad Plautz (terecht) niet beoordeeld als overtreding.

Liverpool zette vervolgens aan voor het slotoffensief van de eerste helft en had daarbij succes. Javier Mascherano probeerde vanaf twintig meter op doel te vuren, maar raakte de bal volledig verkeerd. De mislukte inzet van de Argentijnse middenvelder zette de complete Chelsea-defensie op het verkeerde been, alleen Kuijt reageerde attent. De Nederlander dook op achter de laatste lijn van The Blues en schoot al vallend raak onder Cech door.

In de tweede helft kreeg het publiek op Anfield Road stukken minder aantrekkelijk spel voorgeschoteld. Liverpool vond het wel best en probeerde het lange tijd met enkele ongevaarlijke afstandschoten. Aan de andere kant moést Chelsea, maar kon het geen vuist maken. Met name Drogba was zeer ongelukkig in zijn acties en stond vaker buitenspel dan hij gevaarlijk was.

Florent Malouda was na ruim een uur al dichtbij de gelijkmaker. De Fransman kreeg een mooie kans na een flitsende combinatie van Michael Ballack en Frank Lampard. Malouda kapte zijn tegenstander knap uit, maar zijn inzet met links ging -- via een andere tegenstander -- vlak naast het doel van José Reina.

In de slotfase behoedde Cech zijn ploeg tot tweemaal voor een tweede tegengoal. Vijf minuten voor tijd trapte Gerrard vanuit de hoek van de zestien hard op doel, maar de goalie wist hem met de grootste moeite over de lat te ranselen. In blessuretijd kreeg Torres vanuit een corner de bal voor zijn voeten, maar opnieuw lag Cech in de weg.

Op het moment dat niemand meer op een doelpunt rekende, kopte Riise in eigen doel. Invaller Salomon Kalou gaf de bal voor vanaf de achterlijn, waarna Riise - onder druk van Nicolas Anelka - de bal achter Reina dook: 1-1.

De return is op 20 april op Stamford Bridge.