vrijdag, 11. januari 2008 - 17:19

Kunstposter vastelaovend dit jaar van Toon Hermans

Sittard

De Kunstposter ‘Vastelaovend in Limburg’ is dit jaar van Toon Hermans. Voor de 3e editie van de poster is het schilderij ‘Carnaval’ gebruikt dat Toon Hermans in 1968 in Maastricht heeft gemaakt. Het is een eerbetoon aan de in 2000 overleden kleinkunstenaar en schilder. De poster is vandaag gepresenteerd in Museum Het Domein in Sittard-Geleen, de geboorteplaats van Toon Hermans. De poster is een initiatief van de Sjeng Kraft Kompenei, Provincie Limburg en de Media Groep Limburg en wordt ingezet voor de provinciebrede promotie van het grootste cultuurfenomeen van Limburg: de Vastelaovend. De poster is gedrukt in een oplage van 75.000 stuks.

Toon Hermans maakte het schilderij in februari 1968 nadat hij samen met zijn vrouw Rietje tijdens de Mestreechter Vastelaovend een bezoek had gebracht aan het destijds geroemde Staarbal. Het schilderij is een momentopname waarin het hart van de echte Vastelaovendsvierder zichzelf blootgeeft.

De walm van bier, rook en plezier, maar ook het gevoel van ‘Kòs ‘t altied mèr zoe blieve’. Het zit verborgen in de weemoed van dit schilderij. Op de schetstekening van het schilderij dichtte woordkunstenaar Toon Hermans het volgende alleszeggende gedicht:

Ik heb na dit Carnaval
zo'n bierlucht in m'n jekker,
die snuif ik telkens op
en denk: wat was dat lekker!

De combinatie van de artiest Toon Hermans, zijn nog immer grote populariteit en zijn liefde voor dit Limburgse volksfeest maakte de keuze voor de organisatoren dit jaar erg makkelijk. De keuze voor Toon Hermans is een eerbetoon aan een groot kleinkunstenaar met een reusachtige verdienste voor onze provincie.

De poster is gratis te verkrijgen door heel Limburg.
Provincie:
Tag(s):