vrijdag, 8. augustus 2008 - 12:44

Kunstwerk ‘Zen in ’t Bat’ geopend aan de Maaskade

Venlo

Het kunstwerk ‘Zen in ’t Bat’ van kunstenaars Diederik Klomberg en Nico Parlevliet is op vrijdag 8 augustus geopend. Venlo heeft hiermee tijdelijk de grootste Zentuin (op de grond) van Europa die openbaar toegankelijk is. De komende weken kan iedereen het interactieve kunstwerk van 4500 m2 komen beleven. Bezoekers kunnen deelnemen aan allerlei zen-gerelateerde activiteiten, zoals diverse muziekconcerten en zen-knutselen voor kinderen.

Het kunstwerk ‘Zen in ’t Bat’ heeft de parkeerplaats aan de Lage Loswal getransformeerd naar een parkachtige omgeving langs de oever van de eeuwenoude ’Mooder Maas’. De zogenaamde ‘droge zentuin’ is opgebouwd uit maasgrind en maaskeien. De naam ‘Zen in ’t Bat’ verwijst naar de middeleeuwse naam van de Lage Loswal. In de middeleeuwen was dit een aanlegplaats voor schepen, men noemde het in die tijd ’t Bat.

Zen in ’t Bat is het laatste van vier kunstwerken dat te zien is in het kader van het project Kunst aan de Maaskade. Dit project is in 2005 in gang gezet om het gevelaanzicht, de openbare ruimte en de beleving van de Maaskade en Q4 te verbeteren. Het kunstproject is een van de actieprogramma’s die bezoekers naar Q4 moeten trekken om de wijk op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Het bijzondere van dit kunstproject zit in het feit dat het gaat om tijdelijke kunstprojecten en -toepassingen in de openbare ruimte. De vier winnende kunstwerken zijn in een soort estafette gepresenteerd aan het publiek.
Provincie:
Tag(s):