dinsdag, 6. mei 2008 - 20:21

Kunstwerk afgebroken voor tentoonstelling in Italië

Almere

Vanaf deze week is Kompaktes Kommunehaus (2001) van Carsten Höller niet meer te zien in het gemeentehuis van Almere. Vandaag, 6 mei, werd het verplaatst naar Italië, waar het kunstwerk te zien zal zijn in de tentoonstelling Peripheral vision and collective body bij het Museion in Bolzano. Kompaktes Kommunehaus maakt deel uit van De Collectie Almere.

De tentoonstelling in Bolzano vormt de opening van MUSEION, museum of modern and contemporary art. De tentoonstelling bestaat uit kunstwerken uit de collectie van het Museion, aangevuld met kunstwerken van priveverzamelaars en (inter)nationale musea. Het is zeer bijzonder dat het werk Kompaktes Kommunehaus van Carsten Höller deel uit maakt van
deze tentoonstelling.
Het werk is erg moeilijk te verplaatsen en wordt daarom met behulp van assistenten van de kunstenaar en het museum uit Bolzana op dinsdag 6 mei uit elkaar gehaald en getransporteerd naar Italië.

Tate Modern
Carsten Höller werd in 2004 in een keer wereldberoemd door een bijzondere installatie met glijbanen in de Tate Modern in Londen.
In 1999 won Carsten Höller al de door Museum De Paviljoens georganiseerde prijsvraag Eingeladen / Uitgenodigd, waarbij kunstenaars werd gevraagd een kunstpaviljoen te ontwerpen voor het Lumièrepark in Almere.
Uiteindelijk is Höllers winnende ontwerp – Psychotank –
niet gerealiseerd. In plaats daarvan is het werk Kompaktes Kommunehaus door de Gemeente Almere aangekocht voor De Collectie Almere en is het sindsdien te zien in de burgerzaal van het gemeentehuis.

Kompaktes Kommunehaus laat een simpele ééngezinswoning van plexiglas zien, compleet met trap, balkon en grote ronde gaten in plaats van deuren en ramen. Door het plexiglas heeft het geheel iets ongrijpbaars en futuristisch. Wie de installatie beklimt, zal mede door het transparante materiaalgebruik wankel en misschien gedesoriënteerd boven komen. Dit is
precies de beleving die Höller bij de toeschouwer hoopt op te wekken. De beperking van bewegingsvrijheid maakt dat het publiek letterlijk en figuurlijk even boven de dagelijkse werkelijkheid uit wordt getild.

Eerdere kunstwerken van hem zorgden voor eenzelfde sensatie bij bezoekers: een glijbaan op de Biënnale Berlin / Berlin in 1998 tussen twee
verdiepingen van een gebouw of de spectaculaire installatie Light Corner (2002) bij Museum Boijmans Van Beuningen met twee lichtmuren van duizenden lampen die sneller flikkerden dan het licht wat tot visuele hallucinaties leidde.

Kompaktes Kommunehaus is tot en met 26 september 2008 in bruikleen bij Museion in Bolzano. Daarna wordt het weer terugggebracht naar het gemeentehuis van Almere en opnieuw geïnstalleerd in de nieuwe burgerzaal.
Provincie:
Tag(s):