dinsdag, 11. november 2008 - 16:42

Laagdrempelige spreekuren voor seksuele gezondheid

Amsterdam

Woensdag 12 november gaat Sense Noord-Holland/Flevoland, het centrum voor seksuele gezondheid, officieel van start in de provincies Noord-Holland en Flevoland.

Sense staat voor laagdrempelige (anonieme) spreekuren waar iedereen terecht kan met (hulp)vragen op het gebied van seksualiteit, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), (ongewenste) zwangerschap, seksueel geweld en anticonceptie.

Sense beantwoordt vragen, verricht eventueel lichamelijk en aanvullend onderzoek, verstrekt behandeladviezen en recepten of verwijst door naar een specialist. Sense is met name bedoeld voor jongeren én situaties waarin contact met de huisarts niet mogelijk of niet gewenst is.

Begin dit jaar is Sense in opdracht van het Ministerie van VWS gestart. Sense Noord-Holland/Flevoland is één van de zes regio’s die begonnen zijn in Nederland met het opzetten van Sense-spreekuren. Sense Noord-Holland/Flevoland is gestart om het versnipperde aanbod van de twee provincies samen te brengen. Daartoe wordt samengewerkt met de GGD Amsterdam, GGD Kennemerland, GGD Zaanstreek Waterland, GGD Gooi- en Vechtstreek, GGD Hollands Noorden, GGD Flevoland, het Amsterdams en Alkmaars Centrum voor de Seksuele Gezondheid (ASCG), de eerstelijns seksuologiepraktijken en de ziekenhuizen in de regio’s.

De GGD’en coördineren de werkzaamheden in de regio’s. Vanaf 1 januari 2009 is het de bedoeling dat in de gehele regio Sense-spreekuren worden gehouden. Op dit moment is dat al mogelijk bij de GGD Flevoland in Almere, Lelystad en Emmeloord en bij het Amsterdamse Centrum voor Seksuele Gezondheid.
Provincie:
Tag(s):