zondag, 7. december 2008 - 12:02

Landelijke erkenning voor topniveau Zwols onderwijs

Zwolle

Zwolse onderwijsinstellingen en opleidingen behoren bij de beste van het land. Dat blijkt uit de vrijdag 5 december gepresenteerde Keuzegids Hoger Onderwijs 2009. De Gereformeerde Hogeschool is de beste specialistische hogeschool van Nederland. De hogeschool scoort bovendien een tweede plaats in de categorie bekostigde hogescholen. Dit heeft de gemeente Zwolle bekendgemaakt.

Bij de grote hogescholen haalt Windesheim een – gedeelde – derde plaats. Bovendien behoren de lerarenopleiding van de Katholieke Pabo en de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vorming van ArtEZ tot de tien beste van het land. Onderwijswethouder Martin Knol toog vrijdagochtend naar zowel Windesheim als de Gereformeerde Hogeschool met bloemen, taart en lovende woorden.

Meetlat
In de Keuzegids Hoger onderwijs worden onderwijsinstellingen per studierichting langs de meetlat gelegd. In totaal zijn kwaliteits- en prestatiescores van ruim 1500 bacheloropleidingen vergeleken. De beoordelingen zijn afkomstig van zowel studenten aan de opleidingen zelf als van externe deskundigen.

Criteria zijn onder meer de groepsgrootte, de doorstroming van studenten en de kwaliteit van de docenten. Aankomende studenten kunnen zo precies zien welke opleidingen goed of minder goed scoren. Naast de beoordeling van al die opleidingen is ook gekeken welke instellingen gemiddeld het beste presteren.

Cijfers
De Gereformeerde Hogeschool komt dan uit op een 7,1 als cijfer. Windesheim haalt een 6,28 - maar dat is slechts iets onder de 6,36 die de nummer een in de categorie grote hogescholen (Avans, in Noord-Brabant) haalt. De opleiding voor leraren basisonderwijs van de Katholieke Pabo krijgt van de Keuzegids een 9,2 als cijfer, de ArtEZ-opleiding docent beeldende kunst en vormgeving een 9.
Provincie:
Tag(s):