vrijdag, 3. oktober 2008 - 22:43

Landelijke Politiedag in Assen

Assen

De politiekorpsen van Groningen, Fryslân, en Drenthe en de Koninklijke Marechaussee laten zaterdag 11 oktober op de Landelijke Politie Dag (LPD) in Assen hun inwoners zien wat de Noordelijke politiekorpsen allemaal in huis hebben. De locatie voor de LPD is de TT-hall nabij het TT-circuit aan de Haar 11 in Assen, dichtbij A28.

De Landelijke Politiedag kent dit jaar net als vorige jaar het thema ‘Beleef het zelf!’. In het Noorden is voor het subthema ‘multicultureel vakmanschap’ gekozen. Oftewel: de politie voor en door iedereen. Met dit thema wordt de politiedag extra aantrekkelijk voor mensen van niet-westerse afkomst. De politie laat zien dat diversiteit kracht en energie uitstraalt. Een politie waarin ook burgers met een diverse afkomst zich herkennen en waarin vertrouwen bestaat.

Het is voor de vierde maal dat de drie noordelijke korpsen de Landelijke Politie Dag aangrijpen voor een gezamenlijke publieksmanifestatie. Het evenement begint om 10.00 en eindigt om 16.00 uur. De LPD staat bol van shows en demonstraties. Zo zijn er natuurlijk demonstraties van de Mobiele Eenheid, politiepaarden- en honden en bikers. Ook is er een optreden van de rappers Lange Frans en Baas B en cabaretier Jörgen Raymann.

De LPD is ook dit jaar weer in zes pleinen verdeeld waar veel te beleven is: een welkomstplein, een rechercheplein, een toezichtplein, een crisisplein, een justitieplein en een wervingsplein. Klik hier voor meer informatie over het programma.

Er worden maar liefst vier helikopters ingezet tijdens de LPD. Hun aanwezigheid is afhankelijk van weersomstandigheden en eventuele inzet elders. De traumahelikopter van het UMCG, de politiehelikopter van het Korps Landelijke Politiediensten, de SAR-helikopter van de Luchtmacht en een helikopter van de Deutsche Bundespolizei zullen landen op het terrein van de LPD. Ook de grote BOB-luchtballon ontbreekt niet op de LPD. De politie steelband zal de hele dag zorgen voor muzikale intermezzo’s. Daarnaast verzorgen Lange Frans, Baas B en Jörgen Raymann ’s middags een optreden. Het weer hebben we niet in de hand, maar zal zeker geen spelbreker zijn: de LPD is namelijk grotendeels overdekt. Alle pleinen zijn in de grote TT-hall, maar er zijn ook ruim voldoende buitenactiviteiten.

Ook het materieel van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) zal veel aantrekkingskracht uitoefenen. De KMAR is er samen met de Duitse Bundespolizei. Zo is er onder andere een YPR-rupsvoertuig aanwezig en die kan door kinderen worden beklommen. Daarnaast is er een stand voor werving en selectie.

De politie zet extra menskracht in om voor een goede aan- en afvoer van het verkeer te zorgen. De TT-hall is goed bereikbaar per auto en er is voldoende parkeergelegenheid. Automobilisten kunnen de borden ‘TT-circuit’ volgen, waarna op één de vele parkeerterreinen bij het TT-circuit geparkeerd kan worden. Ook is de TT-hall goed per openbaar vervoer bereikbaar. Er rijdt vanaf ’s ochtends 09.00 uur tot ’s middags 16.45 uur een pendelbus tussen het NS-station van Assen en de TT-hall.

De politiedag is bij uitstek geschikt om te laten zien dat de politie voortdurend alert is op de veiligheid van de burgers (waakzaam) en oprechte aandacht en interesse heeft voor de belangen en de beleving van de burgers (dienstbaar). Het nieuwe politiemotto Waakzaam & Dienstbaar zal ook op de politiedag zichtbaar zijn.

Een dag later, zondag 12 oktober, doen de drie Noordelijke politiekorpsen mee met het loopevenement de 4Mijl in Groningen.
Provincie:
Tag(s):