maandag, 9. juni 2008 - 13:16

Landen ondertekenen nieuw Beneluxverdrag

Den Haag

België, Nederland en Luxemburg ondertekenen dinsdag 17 juni in de Ridderzaal te Den Haag een nieuw Beneluxverdrag. Dit heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt.

Het verdrag wordt getekend door de premiers en de ministers van Buitenlandse Zaken van België, Nederland en Luxemburg, en door de ministers-presidenten van Vlaanderen, Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap in België en de minister-voorzitter van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het nieuwe verdrag, dat tot stand kwam onder het voorzitterschap van Nederland, heeft twee hoofddoelstellingen: de Beneluxlanden willen hun voortrekkersrol behouden binnen de Europese Unie.

Daarnaast willen zij de grensoverschrijdende samenwerking uitbreiden, vooral met betrekking tot de interne markt en de economische unie, duurzame ontwikkeling en justitie en binnenlandse zaken. Op al deze gebieden komt een meerjarig gemeenschappelijk werkprogramma dat steeds wordt aangepast aan de actualiteit.

Naamsverandering
De uitbreiding van de samenwerking naar meer terreinen dan het economische brengt met zich mee dat de officiële benaming van de Benelux verandert van Benelux Economische Unie in Benelux Unie.

Diner Catshuis
Minister Verhagen is gastheer tijdens de ceremonie in de Ridderzaal en spreekt namens de drie landen een politieke verklaring uit. Aansluitend biedt minister-president Balkenende de delegaties een diner aan in het Catshuis.
Categorie:
Tag(s):