woensdag, 17. december 2008 - 21:40

Landlopers en bedelaars in Gevangenismuseum

Veenhuizen

De laatste zondag van dit jaar staat bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen voor het derde achtereenvolgende jaar in het teken van de landlopers, bedelaars en wezen die ooit de oorspronkelijke bewoners van het 2e Gesticht waren; het gebouw waar nu het Gevangenismuseum in is gevestigd. Op de sfeervolle binnenplaats van het museum waant men zich 100 jaar terug in de tijd. Overal lopen landlopers rond, bedelaars vragen een aalmoes, kinderen rennen rond en spelen overal tussendoor; iedereen is druk bezig. Er is van alles te zien, te beleven en te doen voor jong en oud.

Zie hoe de landlopers vroeger moesten excerceren, maak een verrassende rondwandeling met een echte landloper of veldwachter, of maak een landlopersrondrit in een echte, oude boevenbus.

Naast kraampjes met unieke oude ambachten, zoals een heuse poppendokter die ter plekke uw oude pop weer gezond maakt, vindt u ook informatieve kraampjes van onder meer De Tuinen van Weldadigheid, de Historische vereniging Norg, het Huus van Toal en het Outsider Art House. En een kraam vol oude boeken. Wilt u ook weten of u een van de miljoen Nederlanders bent die voorouders heeft die in de Pauperkolonies van Veenhuizen hebben gewoond? Informatie hierover kunt u vinden in de stand van het Drents Archief.

Natuurlijk is er ook muziek; van Rûsjewin, Juttepeer en Zoetkauw, Muziekvereniging De Vooruitgang en niet te vergeten het succesnummer van vorig jaar; Landloperskoor het Veenhuizer Verdriet. Jan de Maar omlijst de liederen van het koor met verhalen over de landlopers. Maar ook het theater uit die tijd ontbreekt niet; geniet bijvoorbeeld van de klucht De Kwakzalver, gespeeld door de Leydse Kluchten Compagnie of laat u betoveren door de wereld vol magie en ‘gedachtegaaltjes’ van El Capstok.

Voor kinderen is er ook van alles te doen en te beleven. In de kinderruimtes kunnen zij zelf kaarsen maken, op de foto als landloper en een eigen Signalementkaart laten maken. Op het binnenterrein van het museum kunnen kinderen diverse verrassende, oude kinderspelen spelen, of proberen te fietsen op oude, ijzeren kinderfietsen van museum de Kinderwereld. Als het wat donkerder wordt, vertelt verhalenverteller Donderelf spannende verhalen rond het vuur. En wat dacht je van een cadeautje grabbelen in de rokken van de Wandelende Grabbelton?!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over spelen op de langste sjoelbak ter wereld, uw toekomst laten voorspellen door waarzegster Madame Magica, verse kniepertjes, voedzame Landloperssoep en andere Landlopersartikelen…..

De Landlopersdag vindt plaats van 11.00 – 18.00 uur.
Toegang inclusief entree museum € 5,- Kinderen t/m 12 jaar: gratis.
De activiteiten in de kinderruimtes kosten 2 euro per kind, de rest van de kinderactiviteiten is gratis.
Provincie:
Tag(s):