maandag, 11. februari 2008 - 16:20

Langste merklap ter wereld ‘Door ons gedaen’ in Bayeux

De langste merklap ter wereld, ‘Door ons gedaen’, hangt in 2008 twee maanden in het Franse Bayeux, in de kapel nabij het wereldberoemde Tapijt van Bayeux. De merklap geeft een fraai beeld van Zeeland anno 2000 en heeft een omvang van 125,62 meter breed en 45 centimeter hoog.

In 2000, het Jaar van de Textiel, vervaardigden 243 Zeeuwen (mannen en vrouwen) gezamenlijk deze langste merklap, ofwel ‘Door ons gedaen’. Het initiatief hiertoe lag bij het Bureau Provinciaal Museumconsulent Zeeland, één van de voorlopers van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). De merklap is sindsdien eigendom van de Provincie Zeeland. Vanaf 3 mei tot en met 6 juli is ‘Door ons gedaen’ gratis te bezichtigen in de kapel nabij het Musée de la Tapisserie de Bayeux (dagelijks tussen 9.00-18.30 uur).

Vanaf de zeventiende eeuw moesten de dochters van welgestelde mensen met zijdegaren een linnen lap borduren met daarop de letters van het alfabet, cijfers en allerlei motieven, symbolen uit de natuur, de bijbel en het dagelijkse leven. Tot slot werd op de lap ‘Door mijn gedaen’ aangebracht, met daarbij de naam van de borduurster. In veel Nederlandse musea hangen mooie, kostbare exemplaren, die laten zien wat meisjes in voorbije eeuwen bezighield. In Zeeland zijn merklappen te zien in de musea van Sint-Annaland, Zierikzee, Goes, Middelburg, Axel en Hulst.

Op de merklap ‘Door ons gedaen’ zijn fraaie afbeeldingen te zien van karakteristieke steden en dorpen, gemeentewapens, gebeurtenissen uit de geschiedenis, persoonlijke ervaringen, motieven en symbolen die typerend zijn voor Zeeland. ‘Door ons gedaen’ werd in de afgelopen jaren in Zeeland en elders in Nederland en Vlaanderen tentoongesteld en door duizenden mensen bezichtigd.

Het Musée de la Tapisserie vertoont naast een film over de achtergronden van de merklap ook een film over de Zeeuwse musea. In diverse galeries in Bayeux en omgeving exposeren Zeeuwse kunstenaars gedurende de looptijd van ‘Voyage brodé en Zélande’ hun werk. Op 17 mei, tijdens de Museumnacht, wordt er Zeeuwse volksmuziek gepresenteerd en is de toegang tot het museum gratis. In de museumwinkel is de herdruk (Nederlandstalig met Franse en Engelse samenvatting) van het boek te koop dat in 2000 ter gelegenheid van de merklap uitkwam.

Bezoekers aan de stad Bayeux en het wereldberoemde Tapijt van Bayeux - een meesterwerk uit 1168 en in 2007 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst - kunnen ‘de geborduurde reis door Zeeland’ gratis in de kapel ondernemen. Via Frans-, Engels- en Nederlandstalige folders worden zij verder uitgenodigd daadwerkelijk een bezoek aan het rijke erfgoed van de provincie Zeeland te brengen (www.tapisserie-bayeux.fr).

De tentoonstelling ‘Voyage brodé en Zélande’ is tot stand gekomen dankzij de Provincie Zeeland, de Stichting ‘Door Ons Gedaen’, de P.G. Krafft Stichting, de Kattendijke/Drucker Stichting en de SCEZ.
Provincie:
Tag(s):