donderdag, 24. juli 2008 - 21:07

Lastig al die muggen, meeuwen en waterplanten

Blauwestad

Niet alleen bewoners en recreanten hebben Blauwestad en het Oldambtmeer ontdekt, maar veel soorten planten en dieren hebben nog veel eerder het aantrekkelijke gebied gevonden en zich daar gevestigd. Ook in aantal individuen overtreffen ze vele malen de mens. Zo zijn er veel muggen, meeuwen, waterplanten in het gebied gesignaleerd. Soms geeft dat wat overlast. Meestal tijdelijk, want die snelle kolonisten worden toch na enkele jaren deels verdrongen door steeds meer andere nieuwkomers. Die lastige beesten of de te weelderige plantengroei zijn helaas onvermijdelijk bij de ontwikkeling van nieuwe levensgemeenschappen te land en te water.

Rond Blauwestad is de natuur nog lang niet compleet! Veel meer soorten zullen nog volgen. Als we door de wat onstuimige fase van de eerste jaren heen zijn, zal dat mooie en superheldere Oldambtmeer steeds meer waardering krijgen, met zijn puike visstand en gestoffeerd met een rijke water- en oeverbegroeiing.

Bepaalde voor recreatie belangrijke passages te land en te water zullen wellicht gemaaid moeten worden. Stilstaand ondiep water levert muggen, maar doorstroming en toegang voor vis kan helpen. Zwaluwenwanden of andere nestgelegenheid voor vogels en vleermuizen zijn ook goede opties. Echter, bij waterrijk rietland (vergelijk het Zuidlaardermeer, Schildmeer, Weerribben etc.) hoort een rijk insectenleven. Het gebied zal vogels en vleermuizen blijven trekken. En steeds meer mensen!
Provincie:
Tag(s):