woensdag, 22. oktober 2008 - 21:53

LED-verlichting levert besparing op

Apeldoorn

De verlichting in de reclameborden aan de gemeentelijke lantaarnpalen gaat vanaf november ’s nachts uit. Door de stekker in de nachtelijke uren uit de reclameborden te trekken, verwacht de gemeente energie te kunnen besparen. Apeldoorn heeft 225 reclameborden aan gemeentelijke lantaarnpalen.

Door de verstedelijking en de 24-uurs maatschappij blijft ’s nachts steeds meer verlichting aan in Apeldoorn. Het lichter worden van de nacht levert lichthinder en -vervuiling op en kan de biologische klok van zowel mens als (nacht)dier ontregelen. Met onder andere het uitzetten van het licht in de reclameborden tussen 22.00 en 07.00 uur hoopt de gemeente de door bewoners ervaren lichthinder en –vervuiling terug te kunnen dringen. Daarnaast levert het uitzetten een energiebesparing op die gelijk staat met een jaarlijks energieverbruik van 24 woningen.

Een aanvullende stap is het uitzetten van de verlichting in de reclameborden op zondag en het vervangen van deze borden door energiezuinige exemplaren, bijvoorbeeld met LED-verlichting. Dit gebeurt pas in 2010 omdat de overeenkomst met de exploitant van de reclameborden dan afloopt. Het vervangen van de borden levert een extra besparing op het energieverbruik van 80% op.

Het eerste reclamebord wordt overigens al deze week door de gemeente uitgezet. Hiermee steunt de gemeente het jaarlijkse initiatief ‘de Nacht van de Nacht’ van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties op 25 oktober aanstaande.
Provincie:
Tag(s):