zaterdag, 19. april 2008 - 16:36

Leeuwarden tekent koploper-overeenkomst lesbisch- en homo-emancipatiebeleid G12

Leeuwarden

Wethouder Marco Florijn tekende donderdag 17 april met minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de koploperovereenkomst lesbisch- en homo-emancipatiebeleid. Ook de andere wethouders van de twaalf grote tot middelgrote steden in Nederland zetten in Den Haag hun handtekening.

De overeenkomst moet bijdragen aan een betere sociale acceptatie van homoseksualiteit onder de Nederlandse bevolking en aan een krachtige bestrijding van discriminatie, intimidatie en geweld tegen homoseksuelen. Hiervoor is per koplopergemeente een bedrag van € 75.000 beschikbaar. De twaalf steden zijn: Nijmegen, Tilburg, Amersfoort, Deventer, Enschede, Groningen, Lelystad, Leeuwarden, Maastricht, Leiden, Zwolle en Arnhem.

De gemeente Leeuwarden vraagt de betrokken organisaties - het COC Friesland en het Antidiscriminatie bureau (ADB) - de koploperovereenkomst gericht op acceptatie van homoseksualiteit en tegengaan van discriminatie, uit te voeren.

Hierbij vraagt de gemeente Leeuwarden gerichte aandacht voor het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in bepaalde etnische kringen waar homoseksualiteit in de taboesfeer valt. Jonge etnische homoseksuele jongeren ervaren binnen hun eigen etnische kring grote moeilijkheden als hun homoseksuele geaardheid bekend wordt. Deze situatie vraagt om specifieke aandacht voor de bevordering van ‘respect voor verschil’, in het bijzonder in etnische kring.De koploperovereenkomst vloeit voort uit de nota ‘Gewoon homo zijn’, waarin het kabinet het lesbisch- en homo-emancipatiebeleid van 2008 tot en met 2011 uiteenzet. Begin maart tekenden de wethouders van de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) ook al een koploperovereenkomst.
Provincie:
Tag(s):