maandag, 10. maart 2008 - 8:56

Leeuwenborgh-studenten naar Bosnië

Maastricht

In mei 2008 vertrekken 50 studenten van Leeuwenborgh Opleidingen uit Maastricht, gesteund door de organisatie Out of Area, voor een week naar Bosnië Herzegovina. De studenten volgen allen hun opleiding bij de unit Maatschappelijke Dienstverlening en Welzijn.

De groep vertrekt op 17 mei en zal een week lang de handen stevig uit de mouwen gaan steken. Naast het opknappen van een basisschool zullen zij de Bosnische kinderen van die school een programma vol leuke activiteiten aanbieden.

Out of Area is een organisatie die zich met de deelnemers richt op humanitaire en maatschappelijke projecten. Deze projecten lopen uiteen van het organiseren van workshops, sport- en speldagen voor kinderen en jongeren tot het opknappen van scholen, dorpshuizen en instellingen voor gehandicapten. Out of Area zet zich al jaren in voor kinderen in Bosnië Herzegovina.

De financiering van het project ‘Leeuwenborgh voor Bosnië’ gebeurt door sponsorgelden die door de studenten verworven worden. Hiervoor hebben zij inmiddels twee grote activiteiten georganiseerd. Op 28 maart is er een dansfeest in De Kadans in Maastricht en op 11 april volgt er een benefietconcert in Café Classic in Valkenburg.

De basisschool waar de studenten van Leeuwenborgh hun handen uit de mouwen gaan steken, is gelegen in Gorazde. Een stadje dat een beetje dezelfde geschiedenis heeft meegemaakt als Srebrenica. Gorazde was een veilige haven in de oorlog. Daardoor waren er in het stadje vijf keer zoveel mensen als normaal. Srebrenica is gevallen in 1995; Gorazde is niet gevallen, maar wel ernstig toegetakeld. Overal in het stadje zijn de littekens van deze vreselijke oorlog terug te vinden.

De school in Gorazde is enig in zijn soort als het gaat om integratie van de gehandicapten. De school is aangepast voor rolstoelen. Helaas zijn de ingangen zó stijl gemaakt dat het bijna onmogelijk is voor iemand in een rolstoel om zelfstandig de school in te komen.

De studenten van Leeuwenborgh Opleidingen zullen deze school gaan opknappen en decoreren. Daarnaast staan de lokale leerkrachten en leerlingen te wachten op de kennis en creativiteit die de studenten gaan uiten in de workshops die zij gaan geven aan de kinderen. Daarnaast zullen tien bewoners van een instelling voor verstandelijk gehandicapten uit Pazaric op vakantie komen naar Gorazde. Deze bewoners zullen samen met de studenten klusjes gaan opknappen in de school. Een groep studenten zal deze mensen gaan begeleiden. Ook voor hen zal een leuk recreatief programma worden georganiseerd.

De studenten zullen op een unieke locatie logeren. Het plaatselijke bejaardenhuis heeft plaats over. Op die plek is een pension opgestart om zo de kosten van het bejaardentehuis te kunnen betalen.
Provincie:
Tag(s):