dinsdag, 1. juli 2008 - 23:59

Lekkage giftige stof bij chemisch bedrijf in Uithoorn

Uithoorn

Bij het chemisch bedrijf Neville Chemicals Europe BV aan de Amsteldijk-Noord in Uithoorn is dinsdagavond rond 23.15 uur een korte gaslekkage ontstaan waardoor Boriumtrifluoride is vrijgekomen. Personeel van het bedrijf, de bedrijfsbrandweer en Brandweer Uithoorn hadden de lekkage snel onder controle. Er zijn geen gewonden gevallen. Dit heeft een woordvoerder van de brandweer bekendgemaakt.

Om 23.15 uur constateerden werknemers de lekkage van het gas Boriumtrifluoride. Dit is een gas dat bij contact met water zuurdampen aanmaakt. Bij inademing van het gas ontstaan problemen aan de luchtwegen.

Direct nadat het lek is geconstateerd is actie ondernomen door de bedrijfsbrandweer en personeel van het bedrijf. Zij hebben waterkanonnen ingezet om de wolk neer te slaan. Dit heeft als doel om de verspreiding van het gas te stoppen.

Toen de brandweer ter plaatse kwam heeft ook brandweerpersoneel waterschermen opgesteld. De politie heeft de omgeving van het bedrijf uit voorzorg ruim afgezet. Ook zijn de burgemeester van Uithoorn en de Provincie in kennis gesteld.

Na een kwartier kon het lek worden gedicht. De brandweer heeft metingen verricht in de omgeving. Er is niets gemeten. Er zijn ook geen meldingen gekomen van bewoners die gezondheidsklachten hebben. Door het optreden van het bedrijf en de hulpdiensten worden geen verdere klachten verwacht.

Boriumtrifluoride
Boriumtrifluoride is een stof die een heftige reactie veroorzaakt als het in contact komt met water. Hierdoor komen er zuurdampen vrij
Provincie:
Tag(s):