donderdag, 21. augustus 2008 - 21:48

Lespakket over ambulancezorg voor Drentse scholen

Ruinen

De leerlingen van de groepen 5 en 6 van de openbare basisschool ‘t Oelenbröd in Ruinen hadden vandaag de primeur. Zij kregen uit handen van burgemeester Peter Snijders van de gemeente De Wolden donderdag als eerste leerlingen van de Drentse basisscholen een speciaal lespakket overhandigd over de ambulancezorg in Drenthe. De burgemeester werd daarvoor samen met ambulancemanager Kees Hummel van de ambulancedienst speciaal aangevoerd per ambulance van UMCG Ambulancezorg. En over belangstelling hadden ze op het schoolplein niet te klagen. Bijna 350 kinderen stonden klaar. Want een ambulance, met een burgemeester er in, komt niet iedere dag op school.

UMCG Ambulancezorg constateert in de dagelijkse praktijk dat veel mensen niet weten hoe de Drentse ambulancezorg precies werkt, hoe het gaat wanneer mensen het alarmnummer 112 bellen en waarom een ambulance bijvoorbeeld niet direct hard wegrijdt, nadat een patiënt is ingeladen. Het overdragen van deze kennis kan het best gebeuren al op de basisscholen, is vastgesteld. Daarom is vanuit de overkoepelende organisatie Ambulancezorg Nederland speciaal voor de groepen 5 en 6 een lespakket ontwikkeld over de ambulance en de ambulancezorg.

Met de lesbrief wil UMCG Ambulancezorg de kennis van basisschoolleerlingen over de ambulance en de ambulancezorg vergroten. Ook wordt aandacht besteed aan het bellen van het alarmnummer 112 en wat er dan gebeurt. Verder wordt onder meer uitgelegd wat je moet doen wanneer er een ambulance met zwaailicht en sirene nadert.

Burgemeester Snijders van De Wolden juicht het initiatief vanuit de ambulancezorg van harte toe. Ook hij benadrukte bij het aanbieden van de lespakketten nog eens hoe belangrijk het is dat er niet alleen een zeer goede ambulancezorg is, ook en juist in een toeristische plattelandsgemeente als De Wolden. Peter Snijders: ‘Het is echter ook van het grootste belang dat iedereen weet wat hij of zij moet doen tussen het moment van het pakken van de telefoon en het arriveren van de ambulance. Of in het verkeer wanneer een ambulance met spoed aan komt rijden.’

Na de officiële overhandiging van de eerste lespakketten in Ruinen, is UMCG Ambulancezorg begonnen met het verdelen van lespakketten over alle Drentse basisscholen.
Provincie:
Tag(s):